Odbojkarska zveza Slovenije
Untitled Document

ZGODOVINA

 

William  G.  Morgan, ki je leta 1895 zasnoval odbojko,  se  verjetno  ni  zavedal,  da  je  ustvaril  igro,  ki  je  postala  ena  izmed  najbolj vznemirljivih in spektakularnih iger na svetu. Njegov glavni namen je bil predstaviti preprosto igro, ki bi  bila  primerna  za  različne  ljudi,  z  različnimi  sposobnostmi  in  katera  bi  se  lahko  igrala  skoraj vsepovsod.  Odbojkarska  relativna  preprostost  je omogočila  dramatičen  porast  in  popularnost  tudi med ljudmi s posebnimi potrebami.


ZGODOVINA DVORANSKE ODBOJKE
1895-1945 
1946-1991 
1991-2016 
2017- 

ZGODOVINA ODBOJKE NA MIVKI
1915 - 1945 
1946-1991 
1991-2016 
2017- 


ZGODOVINA ODBOJKE SEDE

Začetki odbojke sede segajo na Nizozemsko, kjer se je leta 1956 pojavila kot kombinacija odbojke in »sitzball-a«, nemškega športa brez mreže, a s sedečimi igralci. Sprva se je »stoječa odbojka« (za športnike z gibalnimi motnjami in se lahko igra stoje) pojavila na paraolimpijskih igrah v Torontu leta 1976, a samo s promocijsko tekmo. Že čez 4 leta, leta 1980, pa je v Arnhemu stoječa odbojka, skupaj z odbojko sede, uradno postala del paraolimpijskega programa. Prvo zlato medaljo v odbojki sede so osvojili Nizozemci, v stoječi odbojki pa je zlato pripadlo Izraelu. V Arnhemu je v odbojki sede tekmovalo 7 držav, v odbojki pa 5.

Leta 2004 se je v Atenah v odbojki sede pomerilo tudi 6 ženskih ekip, medtem ko je bila stoječa odbojka za moške odstranjena s programa. Od takrat so Kitajke kar trikrat osvojile zlato, v Riu pa so bile boljše odbojkarice Združenih držav Amerike. V moški konkurenci se Iran ter Bosna in Hercegovina izmenjujeta na 1. in 2. mestu vse od Sydneyja leta 2000. Iranci dominirajo v tem športu, saj so od olimpijskih iger v Seulu 1988 osvojili kar 6 zlatih medalj in 1 srebrno, Bosna in Hercegovina pa je osvojila svoje prvo zlato leta 2004 v Atenah. Po olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu je bil ustanovljen program VolleySLIDE za spodbujanje razvoja športa po svetu in zagotavljanje platforme za povezanost skupnosti odbojke sede.

Odbojka sede se igra v približno 60 državah. Na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu je tekmovalo 8 moških in 8 ženskih ekip, v katerih je sodelovalo kar 192 športnikov.


ZGODOVINA ODBOJKE NA SNEGU

Odbojko na snegu ima že več kot stoletno tradicijo, so so jo v ZDA igrali že let 1910, v moderni obliki pa se je prvič predstavila leta 2008 v avstrijskem smučarskem središču Wagrain-Kleinarl, na pobudo dveh mladeničev, Martina Kaswurma in Veita Manningerja, ki sta prvo igrišče postavila na nadmorski višini 1850 metrov. Odbojkarski obračuni so pritegnili veliko zanimanja, saj si jih je v dveh dneh ogledalo več tisoč ljubiteljev športa, turnir ob žičnici Flying Mozart pa je nato vsako leto pritegnil več pozornosti medijev in sponzorjev. Nov mejnik je sledil leta 2011, ko je bila organizirana prva serija turnirjev, ki so jo iz Wagraina razširili še v St. Anton in nemški Spitzinsee, avstrijska odbojkarska zveza pa je odbojko na snegu priznala kot uradno panogo. V naslednjih letih so turnirji potekali še v Švici, Italiji, na Češkem, v Lihtenštajnu, Turčiji, Rusiji in tudi v Sloveniji. Pri nas smo na pobudo Karmen Jakob in Urbana Satlerja odbojko na snegu prvič lahko spremljali že leta 2011 na Rogli, kasneje pa še na Pokljuki, Krvavcu in v Kranjski Gori. Leta 2015 je Evropska odbojkarska konfederacija CEV odbojko na snegu priznala kot uradno panogo in jo sprejela pod svoje okrilje, leto kasneje je enako storila še Mednarodna odbojkarska zveza FIVB. Slednja si močno prizadeva, da bi odbojko na snegu lahko spremljali tudi na zimskih olimpijskih igrah. Prvič so panogo predstavili že v okviru olimpijskih iger v Pjongčangu 2018, v istem letu pa smo turnirje za državno prvenstvo lahko spremljali že v 17 državah, v Rusiji, Avstriji, Nemčiji, Latviji, Švici, Ukrajini, Armeniji, Gruziji, Grčiji, Litvi, Sloveniji in Turčiji ter na Češkem, Slovaškem, Norveškem, Hrvaškem in Madžarskem. V letu 2019 naj bi spremljali že svetovno serijo, leta 2020 pa naj bi odbojko na snegu igrali tudi na olimpijskih igrah mladih.

 

L