Odbojkarska zveza Slovenije
Untitled Document

LESTVICE CEV

 

Evropska odbojkarska zveza jakostne lestvice objavlja večkrat letno, v letu 2017 je to zadnjič storila septembra oz. oktobra, neposredno po zaključku evropskih prvenstev za moške in ženske. Lestvica moških reprezentanc, na kateri se nahaja 47 reprezentanc, je sestavljena na podlagi uvrstitev ekip na evropskih prvenstvih leta 2017 in 2015, v evropski in svetovni ligi in na svetovnem prvenstvu 2014. Slovenija na lestvici zaseda visoko 8. mesto, v primerjavi s prejšnjo lestvico pa so naši fantje pridobili eno mesto. Po svetovnem prvenstvu 2018 se bo naša izbrana vrsta v razvrstitvi najverjetneje še povzpela in dosegla nov mejnik. Na prvem mestu so sicer Rusi, pred Francozi in Srbi, med deseterico najboljših so še Poljska, Italija, Bolgarija, Belgija, Nemčija in Finska.  


Na žensko evropsko lestvico, ki je sestavljena na podlagi enakih kriterijev kot moška, je uvrščenih 48 reprezentanc. Slovenke se nahajajo na 25. mestu in so v primerjavi s prejšnjo lestvico izgubile dve mesti. Prve so Srbkinje, pred Rusinjami in Italijankami, med prvo deseterico so še Nizozemke, Turkinje, Nemke, Belgijke, Poljakinje, Bolgarke in Hrvatice. 


V razvrstitvi moške reprezentance do 20 let slovenski odbojkarji zasedajo visoko 9. mesto med 42 reprezentancami. Prvi so Rusi, pred Poljaki in Italijani. Pri dekletih do 19 let Slovenke najdemo na 11. mestu med 43 reprezentancami. Na vrhu v razvrstitvi so Srbkinje, pred Rusinjami in Turkinjami. 

Na lestvici do 19 let slovenski fantje zasedajo 29. mesto med 34 reprezentancami in so v primerjavi s prejšnjim obdobjem izgubili enajst mest. Prvi so Poljaki, pred Rusi in Turki. Pri dekletih do 18 let se mlade slovenske odbojkarice nahajajo na odličnem 7. mestu, v vodstvu so Srbkinje, pred Italijankami in Turkinjami.