Odbojkarska zveza Slovenije
Untitled Document

LESTVICE CEV

Evropska odbojkarska zveza jakostne lestvice objavlja večkrat letno, v letu 2020 je to prvič storila 1. januarja. Lestvica moških reprezentanc, na kateri se nahaja 45 reprezentanc, je sestavljena na podlagi uvrstitev ekip na evropskih prvenstvih leta 2017 in 2019, v evropski ligi v letu 2019 in na svetovnem prvenstvu 2018. Slovenija na lestvici zaseda visoko 7. mesto. Na prvem mestu ostaja Srbija, druga je Rusija, tretji pa so zdaj Belgijci, ki so napredovali kar za tri mesta ter nižje po lestvici potisnili svetovne prvake Poljake in Italijane. Francozi so v razvrstitvi izgubili tri mesta in so zdaj šesti, Slovenija je ohranila sedmo mesto, v deseterici so še Nizozemska, Nemčija in Bolgarija.

Na žensko evropsko lestvico, ki je sestavljena na podlagi enakih kriterijev kot moška, je uvrščenih 45 reprezentanc. Slovenski ženski reprezentanci sta šele drugi nastop na evropskih prvenstvih doslej in uvrstitev v izločilne boje prinesla skok na evropski jakostni lestvici, na kateri so se varovanke Alessandra Chiappinija povzpele za tri mesta in zdaj zasedajo 18. mesto. Ob Azerbajdžanu, ki se je iz 11. povzpel na 5. mesto, so za tri mesta, ob Slovenkah, napredovale le še Belorusinje, Španke in Romunke. Na vrhu lestvice ostajajo evropske prvakinje Srbkinje, na drugem mestu so Turkinje, evropske podprvakinje in zmagovalke olimpijskih kvalifikacij, delijo pa si ga skupaj z Italijankami in Nizozemkami. V prvi deseterici so še Rusija, Nemčija, Bolgarija, Hrvaška in Poljska.


V razvrstitvi moške reprezentance do 20 let slovenski odbojkarji zasedajo 18. mesto med 34 reprezentancami. Prvi so Rusi, pred Poljaki in Nemci. Pri dekletih do 19 let Slovenke najdemo na 13. mestu med 38 reprezentancami. Na vrhu v razvrstitvi so Rusinje, pred Italijankami in Turkinjami. 

Na lestvici do 18 let slovenski fantje zasedajo 24. mesto (napredovali so kar pet mest) med 34 reprezentancami. Prvi so Čehi, pred Italijani in Rusi. Pri dekletih do 17 let se mlade slovenske odbojkarice nahajajo na odličnem 4. mestu (napredovale so štiri mesta), v vodstvu so Rusinje, pred Italijankami in Belorusinjami.