Odbojkarska zveza Slovenije
Untitled Document

LESTVICE FIVB

FIVB je v letu 2020 predstavila novo svetovno lestvico. Na njej se nahaja 220 reprezentanc, sestavljena pa je na podlagi novega algoritma, ki glede na trenutno število točk posamezne reprezentance na lestvici pričakovani rezultat tekme (vsaka od šestih možnosti je točkovana drugače) primerja z dejanskim rezultatom. Če reprezentanca tekmo zaključil z boljšim rezultatom od pričakovanega, prejme več točk in obratno.

Lestvica se v času tekmovanj nenehno spreminja, za reprezentance pa je tako pomembna vsaka odigrana tekma. Slovenski odbojkarji, ki so v Ligi narodov 2021 igrali odlično in osvojili visoko 4. mesto, so si z dobrimi predstavami prvič zagotovili preboj med deseterico najuspešnejših reprezentanc, najvišje doslej pa so bili junija 2021, ko so zasedali 3. mesto. 

 

Tudi na najnovejši lestvici FIVB najdemo 220 reprezentanc, vrh krojijo Američanke, Brazilke, Kitajke, Turkinje, Srbkinje, Rusinje in Italijanke. Glede na nov sistem točkovanja imajo Slovenke še naprej lepe možnosti za napredovanje. Naša dekleta so ob objavi lestvice zasedala 39. mesto, nato pa se jim je uspelo hitro povzpeti na 29. mesto. 

razvrstitvi reprezentanc do 21. leta starosti je pri fantih Slovenija uvrščena na 25. mesto med 130 reprezentancami, v primerjavi s prejšnjo lestvico je naša izbrana vrsta pridobila kar 23 mest. Slovenke do 20. leta starosti so se v razvrstitvi sprva nahajale na 50. mestu med 123 reprezentancami, zdaj pa naša dekleta zasedajo 21. mesto. 

Na lestvici do 19 let za fante je slovenska izbrana vrsta prav tako močno pridobila. Z 48. mesta med 129 reprezentancami se je povzpela na 24. mesto, na lestvici deklet do 18 let pa so se mlade slovenske odbojkarice s 33. mesta med 119 reprezentancami povzpele na 21.