Odbojkarska zveza Slovenije
Untitled Document

LESTVICE FIVB

 

FIVB je svetovno jakostno lestvico za moške zadnjič objavila julija 2017. Lestvica, na kateri se nahaja 145 reprezentanc, je sestavljena na podlagi uvrstitev ekip v svetovni ligi, na olimpijskih igrah 2016 (štejejo tudi kvalifikacije) ter na podlagi svetovnega pokala 2015 in svetovnega prvenstva 2018. Slovenija na lestvici zaseda visoko 23. mesto. V primerjavi z letom 2016 so se naši odbojkarji povzpeli za sedem mest in se prvič zavihteli med najboljšo petindvajseterico. Po svetovnem prvenstvu 2018 se bo naša izbrana vrsta v razvrstitvi še povzpela in dosegla nov mejnik. Na prvem mestu so sicer Brazilci, pred ZDA in Poljsko, med deseterico najboljših se nahajajo še Italija, Rusija, Kanada, Argentina, Iran, Francija in Nemčija. 


Na žensko svetovno lestvico, ki je sestavljena na podlagi enakih kriterijev kot moška, je uvrščenih 141 reprezentanc. Slovenke se nahajajo na 115. mestu, prve so Kitajke, pred Američankami in Srbkinjami, med prvo deseterico so še Brazilke, Rusinje, Japonke, Italijanke in Nizozemke ter odbojkarice Dominikanske republike in Južne Koreje. 

Na svetovni lestvici reprezentanc do 23 let, ki je bila nazadnje obnovljena januarja 2017, Slovenija pri fantih zaseda 13. mesto, v razvrstitvi se na prvem mestu med 68 reprezentancami nahaja Turčija, pred Italijo in Rusijo. Pri dekletih so Slovenke za zdaj na 34. mestu med 59 reprezentancami, a bodo na novejši lestvici, po 2. mestu na svetovnem prvenstvu v Ljubljani, precej napredovale. Prvo mesto sicer zaseda Brazilija, pred Turčijo in Dominikansko republiko.

V razvrstitvi izbranih vrst do 21. leta starosti je pri fantih Slovenija uvrščena na 10. mesto med 103 reprezentancami. Vodi Rusija, pred Argentino in Kitajsko. Slovenke se na razpredelnici nahajajo na 42. mestu od 94 reprezentanc. Na prvem mestu je Dominikanska republika, pred Brazilijo in Japonsko. Lestvica je bila zadnjič obnovljena januarja 2017.

Na lestvici do 19 let za fante slovenska izbrana vrsta zaseda 45. mesto med 100 reprezentancami, prva je Poljska, pred Argentino in Iranom. Na lestvici deklet do 18 let so slovenske odbojkarice uvrščene na 37. mesto med 94 reprezentancami, a bodo zaradi nastopa na svetovnem prvenstvu v Argentini 2017 v novi razvrstitvi uvrščene precej višje. Na prvem mestu so sicer ZDA, pred Italijo in Kitajsko.