Odbojkarska zveza Slovenije
Untitled Document

SLOVENKAM DRUGA ZMAGA NA EVROPSKEM PRVENSTVU

 
15. 04. 2018

SLOVENKAM DRUGA ZMAGA NA EVROPSKEM PRVENSTVU

Slovenska ženska kadetska reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Sofiji še drugi zmagala! Naša dekleta so bila s 3:1 uspešnejša od doslej še neporaženih gostiteljic, izbrane vrste Bolgarije.

Evropsko prvenstvo do 17 let, Sofija, Bolgarija, skupina A, 3. tekma

Bolgarija: Georgieva 27, Ilieva 5, Todorova 1, Yordanova 16, Karabasheva, Atanasova 1, Sasheva 4, Licheva 3, Saykova, Yordanova 4, Makedonska, Nikolova

Slovenija: Rituper, Špoljarič 12, Zdovc Sporer, Črnila 13, Goršek 15, Božič, Banko, Boisa, Kavčič 5, Lorber Fijok 11, Jerala 6, Žigon 3.

Tretja tekma evropskega prvenstva v Bolgariji je potekala v nabito polni dvorani, ob glasnih bolgarskih navijačih je bilo precej bučno tudi na slovenskem delu tribune. Gostiteljice prvenstva so srečanje začele zelo agresivno na začetnem udarcu in našim povzročale nemalo težav pri sprejemu. Hitro so povedle z 9:1, niz pa je z uspešnim sprejemom in napadom prekinila Vita Črnila in soigralke vrnila v igro. Slovenke so dosegle šest zaporednih točk in se približale na 9:7. Na 11. točki je Ana Žigon z varanjem poskrbela za izenačenje, dva asa Neli Goršek pa sta naša dekleta popeljala v vodstvo. Po asu Špoljaričeve so naše odbojkarice ušle že za tri točke (16:13). Slovenke so z dobrimi servisi tekmice oddaljile od mreže, odlično sta začela delovati tudi blok in obramba, naše so povedle z 19:14. V nadaljevanju so se tekmice približale na 20:17, slovenski strateg Boris Klokočovnik pa se je odločil za prekinitev. Naša dekleta so še naprej dobro igrala v bloku in Črnila je prav s tem elementom naše popeljala v vodstvo 22:17. Do konca niza Slovenke niso popuščale in ga dobile z rezultatom 25:18.

Drugi niz so naša dekleta odprla z asom Špoljaričeve, v nadaljevanju pa so Bolgarke, predvsem z uspešnim napadom, prešle v ospredje (5:2), nalet pa je slovenska klop skušala zaustaviti z odmorom. Po njem so Slovenke zaigrale bolje, Manja Jerala pa je z blokom prinesla izenačenje na 10:10. Še ena napaka nasprotnic in uspešen napad Tinkare Kavčič sta botrovala novemu vodstvu slovenske vrste, z 12:10, zato je Stojan Gunchev svoje varovanke poklical na klop. Ob drugem tehničnem odmoru so naše vodile že za pet točk, nato pa so se Bolgarke zbrale, zelo dobro izvajale začetne udarce in najprej izenačile na 17:17, nato pa povedle z 19:17. Igra Slovenk se je povsem zaustavila, tekmice pa so niz dobile s 25:19.

Na začetku tretjega niza so, ob veliki pomoči sodnikov, povedle Bolgarke, s 4:2. Sledil je preobrat in nato novo izenačenje na 7. točki. Po napaki domačink so se Slovenke z minimalno prednostjo podale na tehnični odmor. Spremljali smo izenačeno nadaljevanje, v katerem so bile v drugi polovici niza za odtenek boljše naše odbojkarice, ki so prišle do vodstva s 15:12. Pri rezultatu 17:13 je Gunchev poizkusil z odmorom, a je po asu Žigonove razlika le še naraščala. Pri 19:13 je bolgarski strateg izkoristil še druge pol minute odmora in se poslužil tudi menjav, a so Slovenke vseeno prepričljivo, s 25:17, dobile tretji niz.

Tudi četrti niz so Slovenke odlično začele ter z vodstvom z 1:4 bolgarskega selektorja prisilile, da je svoje odbojkarice poklical na klop. Do prvega tehničnega odmora so naše prednost povečale že na šest točk, nato pa nekoliko popustile (5:8), zato je Klokočovnik takoj koristil svoj prvi odmor. Domačinke so se našim še bolj približale (9:11), a so Slovenke hitro zopet pobegnile za pet točk. Prednost so ohranjale tudi v nadaljevanju, dvajseto točko za naše je prispevala Črnila z blokom (20:14). Na dve zaporedni točki nasprotnic je spet odreagirala naš klop, a to ni zmedlo Bolgark, ki so skoraj povsem stopile prednost naše vrste (18:20). Končnico tekme so Slovenke odigrale zbrano in Bolgarkam niso prepustile niti točke ter se zasluženo veselile pomembne zmage s 25:18.

Vita Črnila, reprezentantka Slovenije: »Po včerajšnji izgubljeni tekmi nas je danes proti domačinkam čakala zelo težka naloga. V dvorano smo vstopile s pozitivno energijo in to pokazale tudi na igrišču. Prvi niz smo dobile z odlično igro, v drugem pa so Bolgarke takoj povedle in prednost držale do konca. V tretjem in četrtem nizu smo pokazale karakter in ju z veliko prednostjo dobile. Sedaj se skupaj lahko veselimo te zmage in gremo naprej.«