Odbojkarska zveza Slovenije
Untitled Document

ŽENSKA REPREZENTANCA

Untitled Document

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je prvo uradno tekmo odigrala oktobra 1992, v sklopu kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga je leta 1993 gostila Češka. Prve tekmice slovenske izbrane vrste, ki jo je vodil Edi Dolinšek, so bile odbojkarice Luksemburga. Z dvema prepričljivima zmagama so Petra Blažič, Vesna Blažič, Tamara Dobrinja, Aleksandra Gosak, Nada Dimitrovič, Andreja Gašper, Nataša Prauhart, Mojca Možic, Bojana Gašper, Petra Kraigher, Alenka Lešnik in Barbara Kislinger Sloveniji priigrale uvrstitev na kvalifikacije za evropsko prvenstvo. V težki kvalifikacijski skupini naša dekleta niso bila kos Hrvaški, Poljski in Švici.

V kvalifikacijah za naslednji evropski prvenstvi, leta 1995 na Nizozemskem in leta 1997 na Češkem, Slovenke niso nastopile, za nastop na prvenstvu leta 1999 pa so v kvalifikacijski skupini s Francijo, Madžarsko, Slovaško in Srbijo in Črno Goro dosegle le eno zmago, proti Slovaški. Na naslednjih kvalifikacijah so bile Slovenke izjemno blizu zgodovinski uvrstitvi na evropsko prvenstvo, saj so v boju z Avstrijkami in Slovakinjami, saj je o potniku na prvenstvo odločal količnik dobljenih in izgubljenih nizov. Uspešnejše so bile Slovakinje. V nadaljevanju so naše odbojkarice nastopale vse bolje in bolje in bile dvakrat povsem na pragu tako želene prve uvrstitve med ekipe, ki bi se potegovale za naslov evropskih prvakinj, v kvalifikacijah, leta 2009 in 2011, pa so spet sledile nekoliko slabše predstave. Leta 2013 so naše odbojkarice igrale v težki kvalifikacijski skupini z Belgijo, Francijo in Črno Goro in osvojile tretje mesto. 

Leta 2015 je slovenskim dekletom vendarle uspel veliki met. V kvalifikacijski skupini s Češko, Španijo in Črno Goro so naše odbojkarice osvojile 2. mesto in si zagotovile nastop v dodatnih kvalifikacijah, v katerih so bile po dveh razburljivih obračunih uspešnejše od favorizirane Francije. Slovenijo so na evropskem prvenstvu na Nizozemskem in v Belgiji zastopale Eva Mori, Sara Hutinski, Mojca Božič, Katja Medved, Anja Zdovc, Iza Mlakar, Živa Recek, Sara Najdič, Lana Ščuka, Marina Cvetanovič, Monika Potokar, Saša Planinšec, Valentina Založnik in Anita Sobočan, reprezentanco pa je vodil Bruno Najdič. Naša dekleta so morala v skupinskem delu priznati premoč vsem trem odbojkarskim velesilam, Nizozemski, Italiji in Poljski in tako osvojila 16. mesto. Na evropsko prvenstvo 2017 se slovenske odbojkarice niso uvrstile.

V evropski ligi pod okriljem Evropske odbojkarske zveze CEV so Slovenke prvič igrale leta 2014 in osvojile 7. mesto, dve leti kasneje pa so se prebile v polfinale in na koncu osvojile 4. mesto. Za Slovenijo, ki jo je vodil Bruno Najdič, so nastopile Mojca Božič, Nika Blagne, Katja Medved, Urška Igličar, Sara Valenčič, Živa Recek, Sara Najdič, Lana Ščuka, Marina Cvetanovič, Monika Potokar, Tina Kaker, Saša Planinšec, Tina Grudina in Meta Jerala. Leta 2017 in 2018 naša dekleta v tem tekmovanju niso nastopala. 

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 so Slovenke pod vodstvom Italijana Alessandra Chiappinija zelo dobro odigrale tekme 2. kroga. Premagale so Portugalsko, Estonijo, Finsko in Francijo in izgubile le z Nemčijo ter se uvrstile v 3. krog tekmovanja. V njem so morale priznati premoč Nizozemski, Bolgariji, Belgiji in Češki, boljše so bile od Grčije.

V skoraj povsem enaki zasedbi, z izjemo Urške Igličar, Sare Đukić, Katje Mihalinec in Veronike Mikl, so Slovenke nastopile še na svetovnem prvenstvu do 23 let v Ljubljani in poskrbele za največji uspeh slovenskega ženskega ekipnega športa. Naše odbojkarice so namreč po vrsti premagale Argentino, Dominikansko republiko, Kitajsko, Tajsko, Egipt in Bolgarijo, v velikem finalu pa so dekleta klonila proti Turčiji, a se vseeno izjemno veselila srebrnega odličja. Za zgodovinski uspeh slovenske odbojke so zaslužne Eva Mori, Darja Eržen, Ana Marija Vovk, Pia Blažič, Maja Pahor, Iza Mlakar, Lana Ščuka, Ela Pintar, Špela Marušič, Saša Planinšec, Anita Sobočan in Tina Grudina. Izbrano vrsto je vodil Alessandro Chiappini.

Sezono 2018 so Slovenke začele z nastopom na sredozemskih igrah v španski Tarragoni, kjer so osvojile 7. mesto. Nadaljevale so jo z nastopi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki so jih zaključile na drugem mestu, z januarskima zmagama nad Islandijo in Izraelom. V letu 2019 dekletom žal ni uspelo uresničiti cilja, da bi se Slovenija iz srebrne evropske lige prebila v zlato, v zlatem nizu velikega finala je bila boljša Romunija. So se pa zato varovanke Alessandra Chiappinija izkazale na avgustovskem evropskem prvenstvu, ki so ga skupaj gostile Turčija, Poljska, Slovaška in Madžarska. Naše odbojkarice so v Lodžu na Poljskem Sloveniji najprej priigrale prvo zmago na evropskih prvenstvih, nato pa jim je uspel še veliki met, ko so se s še eno zmago v težki skupini s Poljsko, Italijo, Belgijo, Portugalsko in Ukrajino prebile v izločilne boje, med 16 najboljših reprezentanc. V letu 2020 Slovenke zaradi pandemije COVID-19 niso odigrale nobene uradne tekme, v letu 2021 pa so sezono začele s kvalifikacijami za EuroVolley 2021, ki so ga skupaj gostile Srbija, Romunija, Bolgarija in Hrvaška. Naša dekleta so se v kvalifikacijah merila s Češko, Latvijo ter Bosno in Hercegovino in osvojila tretje mesto v skupini, kar pa žal ni bilo dovolj za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Sezono so naše odbojkarice nadaljevale z nastopi v srebrni evropski ligi, kjer so si na zaključnem turnirju v Mariboru priigrale bronasto odličje. Leto 2022 je Slovenkam prineslo nastope v srebrni evropski ligi, v kateri so na koncu osvojile tretje mesto, zaostale so za Švedsko in Portugalsko. Novo priložnost za preboj v zlato ligo bodo imele v letu 2023. Sezono so naša dekleta nadaljevala s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo in navdušila s šestimi zaporednimi zmagami proti Avstriji, Azerbajdžanu in Gruziji. Varovanke Marca Bonitte so se tako še tretjič doslej (po letih 2015 in 2019) uvrstile na EuroVolley, zmaga v kvalifikacijski skupini pa jim prinaša boljše izhodišče na žrebu, ki bo novembra v Italiji.

Reprezentanca Slovenije: Eva Zatkovič, Eva Pogačar, Julija Grubišič Čabo, Nika Milošič, Klara Milošič, Sara Najdič, Anja Mazej, Maša Pucelj, Mija Šiftar, Naja Boisa, Darja Eržen, Lorena Lorber Fijok, Saša Planinšec, Mirta Velikonja Grbac. Selektor: Marco Bonitta.


Sezono 2023 so slovenske odbojkarice začele z nastopom na evropskem prvenstvu, ki so ga skupaj gostile Belgija, Italija, Nemčija in Estonija. Naša dekleta so med evropsko elito nastopala tretjič in tekmovala v zahtevni skupini A, v kateri so klonila proti Poljski, Srbiji in Belgiji, v nadaljevanju pa premagala Madžarsko ter na odločilni tekmi, ki je odločala o uvrstitvi v osmino finala, tesno izgubila z zmagovalko zlate evropske lige, Ukrajino. Prvenstvo so tako zaključila na 20. mestu.

V drugem delu sezone so Slovenke prvič doslej nastopile v kvalifikacijah za olimpijske igre, ki so se med 16. in 24. septembrom odvijale v Lodžu na Poljskem. Naša dekleta na prvih tekmah niso bila kos Poljski in Italiji, olimpijskim prvakinjam Američankam so na tretji tekmi že odščipnila niz, na pragu zmage pa so bila tudi na obračunu z Nemčijo, ko so klonila šele po petih nizih. V nadaljevanju so Slovenke zabeležile še poraz proti Tajkam, nato pa se v boju s Kolumbijkami veselile prve, zgodovinske, zmage. Še eno zmago so naše odbojkarice dodale za konec kvalifikacij, ko so slavile še nad Južnokorejkami ter z izkupičkom petih porazov in dveh zmag s končnim šestim mestom pridobile pomembna štiri mesta na svetovni lestvici.

Reprezentanca Slovenije 2023: Eva Zatkovič, Eva Pogačar, Iza Mlakar, Nika Milošič, Isa Ramić, Sara Najdič, Anja Mazej, Katja Banko, Maša Pucelj, Mija Šiftar, Naja Boisa, Lorena Lorber Fijok, Saša Planinšec, Mirta Velikonja Grbac, Naja Kukman. Selektor: Marco Bonitta.


Slovenke odbojkarice so reprezentančno sezono 2024 začele z nastopi v Zlati evropski ligi, v katero so se uvrstile zaradi visoke uvrstitve na evropski lestvici, na kateri so zasedale 13. mesto. Naša dekleta pod vodstvom novega selektorja Alessandra Oreficeja v močni konkurenci niso nastopila v polni zasedbi. Na turnirjih rednega dela tekmovanja v Rakvereju, Mariboru in Bratislavi so se veselila le zmage proti Estoniji, od njih pa so bile močnejše izbrane vrste Ukrajine, Španije, Češke, Švedske in Slovaške. V drugem delu sezone bodo Slovenke igrale še pomembni tekmi kvalifikacij za EuroVolley 2026, ko se bodo 27. avgusta v Ljubljani pomerile z Izraelkami, 29. avgusta pa bo sledil še obračun z Estonkami. Dve zmagi bi našim dekletom na široko odprla vrata do četrtega nastopa na evropskih prvenstvih, po vsej verjetnosti pa tudi zgodovinski prvi nastop na svetovnih prvenstvih.

Untitled Document
# Ime in priimek Datum rojstva Vloga Višina Teža Nastopov Višina napada Višina bloka Trenutni klub
1 Eva Mori C 13.3.1996 Podajalka 186 75 305 275 Vandoeuvre Nancy Volley-Ball (FRA)
2 Urška Cikač 13.05.2004 Prosta igralka (libero) 165 56 272 261 OK Nova KBM Branik (SLO)
3 Eva Pogačar 14.7.2000 Podajalka 183 77 286 275 VfB Suhl Lotto Thüringen (NEM)
5 Lorena Lorber Fijok 17.2.2003 Sprejemalka 174 64 289 274 A.O. Thiras (GRE)
7 Žana Zdovc Sporer 22.03.2002 Sprejemalka 190 76 0 0 Legionovia Legionowo (POL)
8 Eva Zatkovič 2.8.2001 Sprejemalka 192 90 298 291 Tecnoteam Albese Volley (ITA)
10 Sara Najdič 17.12.1994 Podajalka 170 63 270 255 OK Herceg Novi (MNE)
12 Nina Svetina 08.03.2005 Korektorica 182 70 295 273 ŠD Flip Floo Grosuplje (SLO)
13 Nika Milošič 20.6.2005 Srednja blokerka 184 62 281 256 OK Nova KBM Branik (SLO)
15 Anja Mazej 4.1.2000 Prosta igralka (libero) 170 58 0 269 256 OK Gorica (SLO)
18 Saša Planinšec 2.6.1995 Srednja blokerka 185 70 300 279 ShangRao Volleyball Club (CHN)
19 Ajda Gornjec Hodnik 1.10.2005 Srednja blokerka 0 0 OD Flip Flop (SLO)
21 Žana Ivana Halužan Sagadin 09.06.2004 Podajalka 179 66 292 277 OK Formis Rogoza (SLO)
27 Isa Ramić 18.2.2004 Sprejemalka 189 290 277 OK Nova KBM Branik (SLO)
4 Maša Pucelj 24.01.2006 Sprejemalka 187 71 296 281 OK Kamnik (SLO)
11 Mirta Velikonja Grbac 3.12.1998 Srednja blokerka 184 74 0 0 CSM Lugoj (ROU)
16 Tara Filipič 14.06.2006 Prosta igralka (libero) 164 57 268 216 OD Flip Flop
17 Nika Markovič 5.5.1997 Korektorica 180 73 0 0 Rapid București (ROU)
Untitled Document

1 Eva Mori

Pozicija: Podajalka

Datum rojstva: 13.3.1996
Rojstni kraj: Šempeter pri Gorici
Višina: 186
Teža: 75
Višina napada: 305 cm
Višina bloka: 275 cm
Matični klub: OK Kanal
Trenutni klub: Vandoeuvre Nancy Volley-Ball (FRA)

2 Urška Cikač

Pozicija: Prosta igralka (libero)

Datum rojstva: 13.05.2004
Rojstni kraj: Maribor
Višina: 165
Teža: 56
Višina napada: 272 cm
Višina bloka: 261 cm
Matični klub: OK Nova KBM Branik (SLO)
Trenutni klub: OK Nova KBM Branik (SLO)


3 Eva Pogačar

Pozicija: Podajalka

Datum rojstva: 14.7.2000
Rojstni kraj: Ljubljana
Višina: 183
Teža: 77
Višina napada: 286 cm
Višina bloka: 275 cm
Matični klub: OK Kamnik (SLO)
Trenutni klub: VfB Suhl Lotto Thüringen (NEM)

5 Lorena Lorber Fijok

Pozicija: Sprejemalka

Datum rojstva: 17.2.2003
Rojstni kraj: Maribor
Višina: 174
Teža: 64
Višina napada: 289 cm
Višina bloka: 274 cm
Matični klub: ŽOK Maribor (SLO)
Trenutni klub: A.O. Thiras (GRE)


7 Žana Zdovc Sporer

Pozicija: Sprejemalka

Datum rojstva: 22.03.2002
Rojstni kraj: Ljubljana
Višina: 190
Teža: 76
Matični klub: OK Aliansa Šempeter
Trenutni klub: Legionovia Legionowo (POL)

8 Eva Zatkovič

Pozicija: Sprejemalka

Datum rojstva: 2.8.2001
Rojstni kraj: Trbovlje
Višina: 192
Teža: 90
Višina napada: 298 cm
Višina bloka: 291 cm
Matični klub: ŽOK Šentvid Ljubljana (SLO)
Trenutni klub: Tecnoteam Albese Volley (ITA)


10 Sara Najdič

Pozicija: Podajalka

Datum rojstva: 17.12.1994
Rojstni kraj: Maribor
Višina: 170
Teža: 63
Višina napada: 270 cm
Višina bloka: 255 cm
Matični klub: OK Nova KBM Branik (SLO)
Trenutni klub: OK Herceg Novi (MNE)

12 Nina Svetina

Pozicija: Korektorica

Datum rojstva: 08.03.2005
Rojstni kraj: Ljubljana
Višina: 182
Teža: 70
Višina napada: 295 cm
Višina bloka: 273 cm
Matični klub: OD Vital Ljubljana (SLO)
Trenutni klub: ŠD Flip Floo Grosuplje (SLO)


13 Nika Milošič

Pozicija: Srednja blokerka

Datum rojstva: 20.6.2005
Rojstni kraj: Maribor
Višina: 184
Teža: 62
Višina napada: 281 cm
Višina bloka: 256 cm
Matični klub: ŽOK Ptuj (SLO)
Trenutni klub: OK Nova KBM Branik (SLO)

15 Anja Mazej

Pozicija: Prosta igralka (libero)

Datum rojstva: 4.1.2000
Rojstni kraj: Slovenj Gradec
Višina: 170
Teža: 58
Višina napada: 269 cm
Višina bloka: 256 cm
Matični klub: ŽOK Kajuh Šoštanj (SLO)
Trenutni klub: OK Gorica (SLO)


18 Saša Planinšec

Pozicija: Srednja blokerka

Datum rojstva: 2.6.1995
Rojstni kraj: Maribor
Višina: 185
Teža: 70
Višina napada: 300 cm
Višina bloka: 279 cm
Matični klub: OK Nova KBM Branik (SLO)
Trenutni klub: ShangRao Volleyball Club (CHN)

19 Ajda Gornjec Hodnik

Pozicija: Srednja blokerka

Datum rojstva: 1.10.2005
Rojstni kraj: Postojna
Matični klub: OD Flip Flop (SLO)
Trenutni klub: OD Flip Flop (SLO)


21 Žana Ivana Halužan Sagadin

Pozicija: Podajalka

Datum rojstva: 09.06.2004
Rojstni kraj: Maribor
Višina: 179
Teža: 66
Višina napada: 292 cm
Višina bloka: 277 cm
Matični klub: OK Formis Rogoza (SLO)
Trenutni klub: OK Formis Rogoza (SLO)

27 Isa Ramić

Pozicija: Sprejemalka

Datum rojstva: 18.2.2004
Rojstni kraj: Jesenice (SLO)
Višina: 189
Višina napada: 290 cm
Višina bloka: 277 cm
Matični klub: OK Zgornja Gorenjska (SLO)
Trenutni klub: OK Nova KBM Branik (SLO)


4 Maša Pucelj

Pozicija: Sprejemalka

Datum rojstva: 24.01.2006
Rojstni kraj: Novo mesto
Višina: 187
Teža: 71
Višina napada: 296 cm
Višina bloka: 281 cm
Matični klub: OK Žužemberk (SLO)
Trenutni klub: OK Kamnik (SLO)

11 Mirta Velikonja Grbac

Pozicija: Srednja blokerka

Datum rojstva: 3.12.1998
Rojstni kraj: Vipava
Višina: 184
Teža: 74
Matični klub: OK Gorica (SLO)
Trenutni klub: CSM Lugoj (ROU)


16 Tara Filipič

Pozicija: Prosta igralka (libero)

Datum rojstva: 14.06.2006
Rojstni kraj: Ljubljana
Višina: 164
Teža: 57
Višina napada: 268 cm
Višina bloka: 216 cm
Matični klub: OD Flip Flop
Trenutni klub: OD Flip Flop

Untitled Document

Andrej Flajs

Vloga: vodja reprezentance

Alessandro Orefice

Vloga: selektor


Matteo Pentassuglia

Vloga: pomočnik selektorja


Omer Ertik

Vloga: trener za telesno pripravo


Arthur Cohen Ghislain

Vloga: statistik


Katarina Cunder

Vloga: zdravnik


Lorenzo Vita

Vloga: fizioterapevt

Untitled Document

TEKMOVANJE

KRAJ IN ČAS

EKIPA 1

REZULTAT

EKIPA2

Evropska liga 17. 05. 2024
17:00
Spordihall Rakvere, Rakvere, Estonija

SLOVENIJA
3:0
(25:23, 25:18, 25:18)

ESTONIJA
Evropska liga 18. 05. 2024
15:00
Spordihall Rakvere, Rakvere, Estonija

UKRAJINA
3:2
(23:25, 25:15, 20:25, 25:17, 15:11)

SLOVENIJA
Evropska liga 24. 05. 2024
19:00
Športna dvorana Ljudski vrt (Lukna), Maribor

ŠPANIJA
3:0
(25:16, 25:22, 25:13)

SLOVENIJA
Evropska liga 26. 05. 2024
19:00
Športna dvorana Ljudski vrt (Lukna), Maribor

SLOVENIJA
1:3
(16:25, 25:20, 21:25, 21:25)

ČEšKA
Evropska liga 01. 06. 2024
18:00
Sport Hall Pasienky Bratislava, Slovaška

SLOVENIJA
0:3
(18:25, 20:25, 23:25)

ŠVEDSKA
Evropska liga 02. 06. 2024
18:00
Sport Hall Pasienky Bratislava, Slovaška

SLOVAšKA
3:0
(25:21, 29:27, 25:22)

SLOVENIJA
Kvalifikacije za EP 27. 08. 2024
19:00
Športna dvorana Maksa Pečarja, Ljubljana

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

IZRAEL
Kvalifikacije za EP 29. 08. 2024
19:00
Športna dvorana Maksa Pečarja, Ljubljana

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

ESTONIJA
Untitled Document
LetoKategorijaVeč
2023Članice
2022Članice
2021Članice
2019Članice
2018Članice