Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Odbojkarice kvalifikacije začele z zmago

objavljeno dne: 05.01.2018

Slovenska ženska kadetska odbojkarska reprezentanca je z zmago začela kvalifikacijski turnir za evropsko prvenstvo. V Olomoucu na Češkem je bila naša izbrana vrsta, s 3:1 (20, -19, 18, 16), boljša od reprezentance Španije. Jutri, ob 15. uri, se bodo dekleta pomerila z Islandkami.

Španija: Priante Frances 1, Montoro 21, Caralt Carreno, Vergara Saez de Adana, Alonso Corcelles 11, Diaz Quevedo, De Chavarria Munoz, Gonzalez 4, Varela Gomez, Lopez Vena 10, Riber Fernandez, Lorenzana Estepar 5.

 

Slovenija: Rituper 10, Špoljarič 5, Šijanec 2, Črnila 2, Goršek 12, Medved, Banko, Boisa, Kavčič 6, Lorber Fijok 17, Jerala 5, Žigon 4.

 

Slovenski selektor Boris Klokočovnik je prvo srečanje kvalifikacij začel v postavi Manja Jerala, Ana Žigon, Lorena Lorber Fijok, Tinkara Kavčič, Neli Goršek, Lara Rituper in Katja Banko. Prvi set so Slovenke otvorile z rezultatom 5:0 in prisilile špansko klop, da je posegla po prvem odmoru. Naše odbojkarice so nadaljevale z odlično igro in Špankam do prvega tehničnega odmora prepustile le tri točke. Pri rezultatu 9:6 se je za odmor odločil naš selektor, njegove varovanke pa so zopet strnile vrste in nadaljevale z dobro igro. Pred drugim tehničnim odmorom so se Španke približale na tri točke zaostanka, v nadaljevanju pa je našim kar nekaj preglavic povzročil zelo močan skok servis španske korektorice Montorojeve. Po izenačenju na 19. točki je sledila napaka tekmic pri začetnem udarcu, dva dobra začetna udarca Neli Goršek pa sta botrovala novemu prepričljivejšemu vodstvu (20:17). Do konca niza so Slovenke prednost še povečale in ga osvojile z rezultatom 25:20.

 

Drugi niz so dekleta začela nekoliko slabše in že na začetku napravila kar nekaj napak ter nasprotnicam omogočila vodstvo s 4:0. Španke so povedle tudi z 8:4 in čeprav Slovenke v tem delu niza niso igrale slabo, je prednost španske vrste najprej narasla na 11:6, nato še na 16:8. Klokočovnik je serijo skušal prekiniti z odmori in menjavo Ane Žigon z Ivo Šijanec, a se razmerje moči ni spremenilo. Dva uspešno zaključena napada Lorberjeve in as Rituperjeve sta le za odtenek zmanjšala prednost tekmic, ki niso popuščale in so se veselile zmage s 25:19.

 

Tretji niz se je začel podobno kot drugi, vendar v korist naših igralk, ki so prišle do vodstva z 8:4. V nadaljevanju je slovenski ekipi stekel še začetni udarec, pri katerem se je izkazala predvsem Lorberjeva, na semaforju pa je bilo ob drugi tehnični prekinitvi zapisano 16:7 v korist Slovenije. Po dveh zaporednih točkah Špank je slovenska klop reagirala z odmorom, Klokočovnik je poskusil še z dvojno menjavo, ko je namesto Šijančeve vstopila Kavčičeva, namesto Gorškove Žigonova. Pri rezultatu 23:15 je sledil še drugi polminutni odmor, po njem pa so naše odbojkarice tretji niz zanesljivo zaključile v svojo korist (25:18).

 

Prvi dve točki v četrtem nizu je z blokom prispevala Rituperjeva. še dve točki naših pa sta španskega selektorja Pascuala Saurina prisilili, da je posegel po odmoru. Prekinitev ni zaustavila naleta Slovenk, ki so s srčno igro nanizale še štiri točke in na klop odšle z vodstvom 8:1. Dobra igra v bloku, obrambi in protinapadih je našim dekletom prinesla zajetno zalogo točk prednosti (16:5). Pri rezultatu 21:12 je španski strateg z druge pol minute odmora skušal ustaviti borbene Slovenke, a zaman, saj naše odbojkarice niso popustile vse do konca niza, ki so ga dobile z rezultatom 25:16 ter zasluženo zmagale z rezultatom 3:1.

 

 

Urban Oder, pomočnik selektorja: »V bistvu je bila to najtežja tekma, prva tekma, s katero so punce prebile led. Vesel sem, da so se držale nasvetov, saj smo se dogovorili, da bo servis naše najmočnejše orožje, kar nam je tudi uspelo. Sicer pa smo spremljali srčno in borbeno igro od začetka do konca, tudi po izgubljenem drugem nizu. Dekleta so se pobrala in dala vse od sebe. Čestitke ekipi.«

 

Manja Jerala, kapetanka reprezentance: »Za nami je prva tekma kvalifikacij in zmaga, ki nam je dala veliko energije za nadaljevanje. Danes smo se zelo trudile in se ves čas borile. V prvem nizu smo zelo dobro servirale, kar nam je prineslo zmago, nato pa nam je zmanjkalo koncentracije, kar nas je stalo niza. Sicer smo se še trudile, da bi jih ujele, a nam ni uspelo. V zadnjih dveh nizih pa smo pokazale našo željo po igri in zmagah, želimo si uvrstitve na evropsko prvenstvo. Smo zelo vesele in se veselimo jutrišnje tekme.«


avtor: OZS
foto: CEV
 
 
POŠLJI NOVICO