Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenke z dobrimi možnostmi za EP

objavljeno dne: 12.10.2017

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je dobila nasprotnice v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2019, ki ga bodo skupaj gostile Poljska, Madžarska, Češka in Turčija. Naša dekleta se bodo za nastop na prvenstvu stare celine borila skupaj z Belgijo, Izraelom in Islandijo.

Slovenske odbojkarice, , ki jih vodi italijanski strokovnjak Alessandro Chiappini, si bodo skušale priigrati drugi nastop na evropskih prvenstvih. Doslej so nastopile na enem, leta 2015, na Nizozemskem, kjer pa v zahtevni skupini, z velesilami, Nizozemsko, Italijo in Poljsko, niso imele možnosti za uvrstitev v drugi del prvenstva.  

 

Tokrat bodo naša dekleta v kvalifikacijah igrala v skupini A, skupaj z Belgijo, sicer sedma reprezentanca na evropski lestvici, hkrati pa ekipa, ki je v letošnji sezoni zelo uspešno nastopila v svetovni seriji. Izraelke v razvrstitvi zasedajo 23. mesto in so v skupini A drugo postavljena ekipa. Slovenke bodo v kvalifikacijah nastopale kot tretja najmočnejša ekipa (25. mesto na lestvici CEV), medtem ko imajo najmanj možnosti za preboj na evropsko prvenstvo Islandke, kot 41. v razvrstitvi.

 

»Belgijsko reprezentanco že zelo dobro poznamo, saj smo skupaj opravili del priprav in se med seboj pomerili na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Gre za zares kakovostno ekipo, a smo ji bili na vseh tekmah precej blizu. V Izraelu v zadnjem času zelo dobro delajo z odbojkaricami, imajo zelo dobrega trenerja in bodo igralke zagotovo še precej napredovale. Najpomembnejše je, da se zavedamo, da si z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo lahko odpremo vrata za naprej in zato se moramo na kvalifikacije zares dobro pripraviti,« slovenski strateg Alessandro Chiappini, ki se zaveda pomembnosti kvalifikacij, ocenjuje nasprotnice.

 

Reprezentance bodo v okviru kvalifikacij odigrale šest tekem, tri doma, tri v gosteh. Prvi del bo potekal avgusta prihodnje leto, drugi januarja 2019. Na evropsko prvenstvo se bosta uvrstili po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine. Chiappini meni, da bo ena od njih tudi Slovenija: »Med reprezentancami, ki bodo nastopile v kvalifikacijah, so sicer prav Belgijke prve nosilke in na žalost smo jih v skupino dobili prav mi. Evropska zveza je pri sestavi skupin upoštevala stanje na evropski lestvici in ker Slovenija v tej razvrstitvi ni preveč visoko, smo v skupini pričakovali eno od najbolj kakovostnih ekip. V vsakem primeru pa mislim, da imamo zelo dobre možnosti, da se uvrstimo na prvenstvo. Dobro se bomo morali pripraviti na kvalifikacije in si zagotoviti nastop med najboljšimi ekipami. Prepričan sem, da je uvrstitev na prvenstvo za nas dosegljiva.«

 

V skupini B bodo nastopile Hrvaška, Švica, Avstrija in Albanija, v skupini C Ukrajinca, Črna Gora, Grčija in Norveška, v skupini D Francija, Portugalska, Gruzija in Danska, v skupini E Slovaška, Finska, Estonija in Švedska, v skupini F pa Romunija, Španija, Latvija in Bosna in Hercegovina.

 

Belgijsko reprezentanco že zelo dobro poznamo, saj smo skupaj opravili del priprav in se med seboj pomerili na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Gre za zares kakovostno ekipo, a smo ji bili na vseh tekmah precej blizu. V Izraelu v zadnjem času zelo dobro delajo z odbojkaricami, imajo zelo dobrega trenerja in bodo igralke zagotovo še precej napredovale. Najpomembnejše je, da se zavedamo, da si z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo lahko odpremo vrata za naprej in zato se moramo na kvalifikacije zares dobro pripraviti.

 

Razpored kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2019, skupina A

 

15. 8. 2018              Slovenija – Izrael

18. 8. 2018              Islandija – Slovenija

 

22. 8. 2018              Belgija – Slovenija

25. (26.) 8. 2018      Slovenija – Belgija

 

5. (6.) 1. 2019         Slovenija – Islandija

9. 1. 2019               Izrael - Slovenija


avtor: OZS
foto: CEV
 
 
POŠLJI NOVICO