Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

S srebrom zaključena uspešna sezona

objavljeno dne: 21.09.2017

Za slovenskimi odbojkaricami in odbojkarji je še ena uspešna reprezentančna sezona, v kateri so naša dekleta osvojila srebro na svetovnem prvenstvu do 23 let v Ljubljani. Moška izbrana vrsta si je najprej zagotovila prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo, zatem pa še zmago v drugi kakovostni skupini svetovne lige.

Slovenska ženska reprezentanca do 23 let, ki jo od letošnje sezone vodi italijanski strateg Alessandro Chiappini, je pred dnevi, na domačem prvenstvu v Ljubljani, navdušila z osvojitvijo naslova svetovnih podprvakinj. Ista dekleta, ki so v celoti tvorila tudi člansko izbrano vrsto pa so presenetila z uvrstitvijo v tretji krog kvalifikacij, v katerem so morala nato priznati premoč velesilam, kot so Nizozemska, Belgija in Bolgarija.

 

Moška reprezentanca, v kateri je selektorski stolček zasedel srbski strokovnjak Slobodan Kovač, je reprezentančno sezono začela z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo, na katerem bodo slovenski odbojkarji igrali prvič. Zatem so fantje navduševali s predstavami v svetovni ligi, v kateri so zmagali desetkrat, izgubili pa le enkrat ter tako zasedli prvo mesto. Slednje bi jih moralo voditi v prvo kakovostno skupino, a se je Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) odločila za drastične spremembe in komercializacijo tekmovanja ter Slovencem zaprla vrata v elito. Dolgo in naporno sezono so odbojkarji zaključili na evropskem prvenstvu na Poljskem, na katerem so si kot cilj znova postavili boj za medalje, nato pa po porazu z Rusijo tekmovanje zaključili v četrtfinalu.

 

Še v času prvenstva je Evropska odbojkarska zveza (CEV) sporočila, da bo Slovenija med gostiteljicami naslednjega prvenstva stare celine, leta 2019, in sicer skupaj s Francijo, Belgijo in Nizozemsko.

 

Velja omeniti še slovenske kadetinje, ki so navdušile s petim mestom na evropskem prvenstvu do 18 let na Nizozemskem. Slednje jim je prineslo tudi nastop na svetovnem prvenstvu v Argentini, ki so ga dekleta zaključila na 15. mestu.

 

Mladi odbojkarji na mivki so uspešno nastopili na evropskih prvenstvih. Najboljšo uvrstitev sta vknjižili Tajda Lovšin in Špela Morgan z 9. mestom na evropskem prvenstvu do 20 let v Italiji, njun uspeh pa sta na evropskem prvenstvu do 18 let v Rusiji izenačila še Rok Možič in Jaka Udrih.

 

 

V novembru čakamo le še na nastop slovenske reprezentance v odbojki sede, ki bo na evropskem prvenstvu v Poreču branila bronasto odličje, sicer pa se bo ženska izbrana vrsta znova zbrala že decembra, na pripravah na januarske kvalifikacije za evropsko prvenstvo. CEV je namreč spremenila reprezentančni koledar in kvalifikacije premaknila na zimske mesece.

 

 

Poleg reprezentantov in reprezentank velja omeniti še dosežke odbojkarjev na mivkiv članski kategoriji. Najboljša slovenska predstavnika, Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik, imata za seboj zelo uspešno sezono. V njej sta namreč osvojila svoj prvi turnir evropske serije, in sicer CEV Satellite v Vaduzu, sezono pa sta sklenila še z zmago na turnirju svetovne serije v Montpellieru. Ob tem sta se občutno povzpela po svetovni lestvici, na kateri, med skoraj tisoč dvojicami, zdaj zasedata 49. mesto in sta prvič uvrščena med 50 najboljših parov. V letu 2017 sta kot prva moška predstavnika doslej Slovenijo zastopala tudi na evropskem prvenstvu, na katerem sta bila 17.

 

Pri ženskah sta v letošnji sezoni največ dobrih uvrstitev zabeležili Tjaša Kotnik in Tjaša Jančar, sicer pa velja še omeniti, da sta Nina Lovšin in Lea Gostinčar nastopili celo na turnirju najvišje ravni svetovne serije v Poreču.

 

 

 

 

 


avtor: OZS
foto: CEV
 
 
POŠLJI NOVICO