Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenke prek Dominikank do nove zmage

objavljeno dne: 11.09.2017

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu do 23 let v Ljubljani prišla že do druge zmage. Potem, ko so v uvodnem obračunu, s 4:0, odpravile Argentino, so bile Slovenke, s 4:1, uspešnejše še od Dominikanske republike. Jutri se bodo dekleta pomerila s Kitajsko.

Slovenija: Mori 1, Eržen, Vovk 3, Blažič, Pahor, Mlakar 16, Ščuka 9, Pintar, Marušič, Planinšec 16, Sobočan, Grudina 9. Selektor: Alessandro Chiappini.

 

Dominikanska republika: Feliz Sana, Fernandez Perez, Peralta Luna 8, De la Rosa Herrera, Martinez N. 1, Hinojosa, Martinez Caro, Gonzalez 3, Guillen Paredes 12, Perez Flores 2, Martinez J. 11, Gonzalez Lopez 11. Selektor: Wagner Pacheco.

 

Tekmo so z dvema zaporednima točkama odprle Dominikanke, zatem je točki z napadom in blokom za našo vrsto prispevala Lana Ščuka, Anita Sobočan pa je z asom prinesla prvo vodstvo s 3:2. Po uspešnih napadih Saše Planinšec in Ize Mlakar, ki je dosegla tudi as, so Slovenke povedle z 8:4 in gostujočega selektorja Pacheca prisilile v odmor. Slovenski strateg Alessandro Chiappini se je odločil za preizkušeno menjavo in Sobočanovo v sprednji vrsti zamenjal z Ano Marijo Vovk. Tekmice so se nato sicer približale na 6:9, a sta daljšo serijo prekinili Grudina z varanjem in Ščuka z napadom za 11:6. Za zaključno žogo je po seriji dobrih obramb Maje Pahor poskrbela Planinščeva z varanjem. Naše igralke do z blok za 15:11 zaprle uvodni niz.

 

Na račun nezbranosti odbojkaric s Karibov so gostiteljice hitro povedle s 3:1, a so se Dominikanke vrnile v igro in prek Martinezove poravnale izid na 3. točki. Po novem asu Mlakarjeve in napadu Grudine je moral Pacheco poseči po prekinitvi (6:3). Po asu slovenske blokerke so Slovenke prvič vodile za štiri točke, z 9:5. Dobri začetni udarci Eve Mori ter blok in napad Planinščeve so pripomogli, da so naša dekleta razliko še povečala (12:7). Sledili so še zaključek Mlakarjeve in dva dobra začetna udarca Sobočanove za prvo zaključno žogo pri 14:7, po dveh točkah Dominikank pa je Gonzalez Lopezova začetni udarec poslala izven igrišča.

 

Na začetku tretjega niza so naše odbojkarice grešile v napadu, sledila je še napaka na mreži za vodstvo gostij s 4:2, a z napadom Mlakarjeve in blokom Grudine so se Chiappinijeve varovanke hitro povsem približale Dominikankam (6:7). Te so sicer še naprej ostajale v ospredju, saj so z blokom večkrat uspešno zaustavile naše napadalke, najprej Mlakarjevo, nato še Ščuko ter prišle do vodstva z 11:8. Slovenska klop je reagirala s prekinitvijo. Odmor ni zmedel tekmic, pri katerih sta točke nizali Peralta in Paredesova. Martinezova je svoje moštvo popeljala do zaključne žoge pri 14:10 in poskrbela še za zmago s 15:11.

 

V nadaljevanju smo spremljali izenačen začetek četrtega niza, v katerem sta se obe moštvi izkazali z borbeno igro v obrambi in atraktivnimi zaključki (3:3). Sledila sta dva asa Paredesove in še ena točka Martinezove v napadu za vodstvo s 6:3, Chiappini pa je reagiral z menjavo ter na sprejem poslal Pio Blažič. Mlakarjeva je prebila blok tekmic, Planinščeva pa zaustavila dva napada Peralte in enega Gonzalez Lopezove ter Slovenke popeljala v ospredje (8:7). Naša blokerka je po dobrem servisu Grudine dodala še točko z napadom za 9:7. Naša dekleta so vodila že z 11:8, a nato niso zaključila dveh napadov, zato je bila slovenska klop prisiljena vzeti odmor. Sledila je še ena točka Dominikank, a je nalet zaustavila Planinščeva z napadom in blokom za 13:11. Naša dekleta so si priigrala dve zaključni žogi (14:12), a to ni zadoščalo za zmago. Po napadu Planinščeve za 18:17 pa so se Dominkanke ujele v mrežo in našim dekletom vendarle omogočile zmago z 19:17.

 

Tesen poraz ni potrl odbojkaric s Karibov, ki so na začetku petega niza sledile ritmu, ki so ga narekovale Slovenke. Te so po asu Morijeve prvič povedle za dve točki, s 6:4, a je bil izid na 6. točki spet izenačen, Dominikanke pa so prek nezaustavljive Gonzalez Lopezove povedle tudi s 7:6 in z 9:8. Na slovenski strani je za točke skrbela predvsem Ščuka, Grudina pa je z asom poskrbela, da so naša dekleta spet vodila (12:11). Ščuka je nanizala točko za 13:11 in Pacheca prisilila, da je svoje igralke poklical na klop, vendar je po prekinitvi Grudina dosegla še as, Mlakarjeva pa je z napadom poskrbela za zmago s 15:11.

 

Slovenke, ki so po zmagi nad Argentino tako premagale še ene močne tekmice, se bodo jutri, ob 17. uri, pomerile s Kitajsko, ki je na prvenstvu vknjižila zmagi proti Tajski in Egiptu in velja za eno od favoritinj za naslov svetovnih prvakinj.

 

Svetovno prvenstvo v Ljubljani se sicer igra po drugačnih pravilih, kot smo bili vajeni doslej, saj Mednarodna odbojkarska zveza FIVB preizkuša spremembe, ki jih namerava uvesti v prihodnje.

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: »Ta zmaga je zelo pomembna, saj je bila danes tekma zares težka. Dominikanska republika je igrala zelo dobro, zato smo se morali po izgubljenem tretjem nizu zelo boriti, da smo se vrnili v igro. Edina stvar, ki nam danes ni šla, je bil začetni udarec v drugem delu tekme. Dominikanke so tako razvile igro in zares odlično napadale. Nismo jih mogli zaustaviti. A vseeno, ko je bilo to najbolj potrebno, smo zares dobro servirali in našli način, da pridemo do zmage.

 

Eva Mori, kapetanka Slovenije: »Te tekme sem se najbolj bala, saj smo proti Dominikanski republiki igrale že velikokrat in smo nekako že večni rivali. Rada bi le čestitali ekipi in štabu za to zmago, da smo vsi skupaj zbrali dovolj energije in da smo z dekleti prikazale tisto igro, ki jo želimo kazati.«

 

Tina Grudina, reprezentantka Slovenije: »Dominikanska republika igra zares neverjetno dobro obrambo. Vsako žogo, ki smo jo napadle, so uspele obraniti. Močneje kot smo napadale, bolje so se branile in nas spravljale ob živce. Na trenutke smo zato tudi popustile, ampak pomembno je, da smo se ob koncu uspele zbrati in da smo iztisnile to zmago. Vesele smo tudi, da smo danes odigrale tako tekmo, da lahko vidimo, kje smo in kaj moramo še popraviti in to je dober pokazatelj, na kakšni ravni igramo in kako visoko lahko posežemo.«


avtor: OZS
foto: FIVB
 
 
POŠLJI NOVICO