Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenke za uvod SP do prepričljive zmage

objavljeno dne: 10.09.2017

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na uvodnem srečanju svetovnega prvenstva do 23 let v Ljubljani prišla do prepričljive zmage nad izbrano vrsto Argentine. Varovanke selektorja Alessandra Chiappinija so bile od Južnoameričank boljše s 4:0 (11, 10, 10, 8) v nizih.

Slovenija: Mori 7, Eržen, Vovk 3, Blažič, Pahor, Mlakar 14, Ščuka 9, Pintar, Marušič, Planinšec 5, Sobočan 3, Grudina 6. Selektor: Alessandro Chiappini.

 

Argentina: Frangella, Moriondo 3, Guastavino 4, Michel Tosi 4, Benitez, Piccolo 3, Tosi, Verasio, Fortuna 5, Esperon, Hiruela Tapia 2, Bulaich 4. Selektor: Martin Lopez.

 

Srečanje v Areni Stožice so bolje začele gostje, ki so na začetne udarce Piccolove in Guastavinove prišle do prednost s 4:1 in 6:2, tudi na račun dobrih blokov Fortune in Moriondove. Slovenski selektor Alessandro Chiappini se je odločil za odmor, po katerem so se njegove varovanke otresle začetnega pritiska ter prek Lane Ščuke in Tine Grudine razliko stopile na dve točki, na 5:7, Eva Mori je z varanjem prispevala točko za 7:8. Po dveh zaporednih točkah argentinske vrste za 10:7 je bila v napadu dvakrat uspešna Iza Mlakar, Morijeva pa je dosegla as za izenačenje na 10:10. Z dobro igro v obrambi, predvsem Maje Pahor, so naša dekleta prišla do novega protinapada, ki ga je za vodstvo z 11:10 izkoristila Mlakarjeva. Po odmoru na zahtevo Lopeza je Morijeva dodala še as za 12:10. Po napaki tekmic in še dveh napadih Mlakarjeve so Slovenke niz dobile s 15:11.

 

Tudi drugi niz so z vodstvom z 2:0 za odtenek bolje začele argentinske odbojkarice, ki pa so si zatem privoščile dve napaki, s točko v napadu Ščuke pa so bile s 4:3 v ospredju Slovenke. Po asu slovenske sprejemalke in novi napaki tekmic se je prednost povečala na dve točki (7:5), ko pa je Grudina v bloku ujela Benizetovo pa je bil Lopez primoran poseči po prekinitvi. Sledil je še blok Ane Marije Vovk, ki je, tako kot v prvem nizu, v sprednji vrsti zamenjala Anito Sobočan (10:6). Po dveh zaporednih točkah gostij je po odmoru posegel Chiappini. V napadu je bila uspešna Grudina, nato še Planinščeva, a so se po servisih Moriondove tekmice vrnile v igro (12:10). Niz je prekinila Mlakarjeva, Vovkova je prispevala blok za 14:10, set pa je z asom za 15:10 zaključila Morijeva.

 

Po dveh uvodnih točkah Argentine je blok za prvo slovensko točko dosegla Sobočanova, ki je dodala še as za 2:2. Naša dekleta so v nadaljevanju nekoliko grešila in gostjam dopustila, da so narekovale ritem igre in vodile z minimalno prednostjo. Po uspešnih napadih Ščuke in Mlakarjeve so naše odbojkarice pri 7:6 prvič prešle v vodstvo. Za 8:7 je uspešno napadla Planinščeva, po bloku Mlakarjeve pa so Chiappinijeve varovanke prvič vodile za dve točki (10:8). Po še enem napadu Mlakarjeve in varanju Morijeve za 13:10 je Lopez reagiral s še enim odmorom. Premor ni zmotil Mlakarjeva, ki je zabeležila še dva zaporedna asa za zmago s 15:10 in vodstvo s 3:0 v nizih.

 

Slovenske odbojkarice so odlično začele tudi četrti niz. Točki z blokom in napadom je vknjižila Planinščeva, Ščuka je dodala točko z napadom, Sobočanova pa z asom (4:0). Lopez je poizkusil s prekinitvijo, a so bila naša dekleta nezaustavljiva. Z dobro igro v bloku, obrambi in protinapadih so povsem onemogočila tekmice in prišla do vodstva s 7:1. Po še eni prekinitvi na zahtevo argentinske klopi, so nasprotnice sicer ujele ritem, tako da se razlika ni več povečevala, vseeno pa so Slovenke, ki so nadaljevale z borbeno igro v obrambi in prodornimi napadi, z lahkoto dosegale točke. As Grudine je pomenil vodstvo z 12:5, napad Ščuke pa s 13:6. Naša dekleta so tekmicam dopustila le še dve točki in se veselila zmage s 15:8.

 

Jutri se bodo Slovenke pomerile z Dominikansko republiko. Tekma v Areni Stožice v Ljubljani se bo začela ob 20. uri.

 

Svetovno prvenstvo v Ljubljani se sicer igra po drugačnih pravilih, kot smo bili vajeni doslej, saj Mednarodna odbojkarska zveza FIVB preizkuša spremembe, ki jih namerava uvesti v prihodnje.

 

Eva Mori, kapetanka slovenske reprezentance: »Na začetku tekme smo bile kar precej nervozne, kar se je poznalo tudi v naši igri. V nadaljevanju smo videle, da se lahko sprostimo, nosili so nas tudi navijači, ki so nas prišli spodbujat v tako velikem številu in vse je bilo lažje. Vesele smo prve zmage, a že zdaj se moramo osredotočiti na jutrišnji dan in novo tekmo.«

 

Lana Ščuka, slovenska reprezentantka: »Kot pravijo, slab začetek, dober konec. Danes smo pokazale, česa smo sposobne in se zasluženo veselile zmage proti Argentini. Upam, da bomo tudi v nadaljevanju prvenstva kazale tako igro.«

 

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: »Zares dobro smo začeli to prvenstvo. Nekoliko sem se bal prve tekme, ki je vedno najtežja, še posebej, ko jo igraš doma. Po začetnem krču so se igralke prilagodile in dvignile raven igre. Res so igrale dobro, zelo dobro so servirale in tudi napadale.«

 


avtor: OZS
 
 
POŠLJI NOVICO