Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenke v sklopu priprav boljše od Brazilk in Turkinj

objavljeno dne: 08.09.2017

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca do 23 let bo v nedeljo začela z nastopi na svetovnem prvenstvu v Ljubljani. Prve tekmice bodo Argentinke, včeraj in danes pa so naše odbojkarice odigrale še zadnji pripravljalni srečanji in bile boljše tako od branilk naslova, Brazilk, kot od zmagovalk evropskih kvalifikacij, Turkinj.

Slovenke so Brazilke, ki veljajo za prve favoritinje prvenstva, odpravile s 4:2 v nizih, z enakim rezultatom pa so bile danes boljše še od izbrane vrste Turčije. V našem taboru po tekmah niso skrivali zadovoljstva, a se hkrati zavedajo, da je na prvenstvu slika lahko povsem drugačna. »Zelo sem zadovoljen s tem, kar sem danes videl na tekmi. Je res, da smo še vedno naredili kar precej napak in da nam je občasno padla zbranost, a po drugi strani smo zares dobro blokirali in tudi servirali. Že včeraj sem videl, da so dekleta čisto drugače pristopila k tekmi. Sicer so še trenutki, ko nam res ne gre dobro, a to odpravljamo na treningih, ko skušamo popraviti stvari v teh situacijah. Imam dobre občutke, ampak zdaj se začenja pravi turnir, tekme bodo drugačne, vse se lahko spremeni. Dokončati moramo pripravo na turnir in od danes naprej razmišljati le še o Argentini,« je po drugi pripravljalni tekmi dejal slovenski selektor Alessandro Chiappini.

 

Slovenska kapetanka Eva Mori se zaveda, da so naše odbojkarice dokazale, da na prvenstvu lahko posežejo tudi po najvišjih mestih, a le pod pogojem, da bodo na prvenstvu prikazale igro na najvišji ravni: »Spoznale smo, vsaj za mene, dve izmed najboljših ekip na tem prvenstvu. Videle smo, da lahko proti njim zmagujemo, a tudi izgubimo. Predvsem upam, da se bomo osredotočile na našo igro in na našo ekipo, da bomo pokazale vse, kar znamo. Le v tem primeru bo tudi rezultat šel v našo prid.«

 

Tekmi z Brazilijo in Turčijo sta bili zadnji v sklopu priprav, saj se že v nedeljo začenja prvenstvo. Prve nasprotnice Slovenk bodo Argentinke. Gre za ekipo, ki je na južnoameriških kvalifikacijah osvojila drugo mesto, takoj za Brazilijo, ki bo v Ljubljani branila naslov svetovnih prvakinj. V slovenskem taboru se na tekmice že pripravljajo. »Argentina je ekipa, ki se ponaša z dobro tehniko, zelo dobre so tudi pri sprejemu začetnih udarcev. Posledično lahko zelo veliko napadajo preko svojih blokerk in na to moramo biti pripravljeni. Za začetek jim moramo tovrstne napade skušati onemogočiti z dobrimi servisi, saj bomo tako lahko v večji meri nadzorovali potek igre. Za zdaj vemo toliko. Danes bodo na vrsti še dodatne analize, ki nas čakajo tudi v soboto, skupaj z ogledom videoposnetkov in sestavo taktike. Sicer pa mislim, da bomo imeli več težav pri prilagajanju na azijske ekipe. Morda ne toliko na igro Kitajk, kot na igro Tajk, saj igrajo povsem drugo vrsto odbojke. A najprej bo treba razmišljati o Argentini in se šele potem posvetiti drugim tekmicam,« je pojasnil Chiappini.

 

Dekleta so na pripravljalnih tekmah sicer prvič igrala po novih pravilih, ki jih bo Mednarodna odbojkarska zveza FIVB preizkušala prav na prvenstvu v Ljubljani. Odbojkarice bodo namreč namesto na tri dobljene nize do 25. točke igrale na štiri dobljene nize do 15. točke, spremembe pa so tudi pri izvajanju začetnih udarcev. Novostim so se naša dekleta, po besedah Morijeve, že prilagodila: »Pravila so za vse enaka. Morale smo se prilagoditi, druge možnosti tako ni bilo. Sama igra je ostala enaka, mogoče smo imele na začetku nekaj težav, ker se nizi igrajo samo do 15. točke, kar pomeni, da moramo biti zbrane od vsega začetka, ampak mislim, da nam gre iz tekmo v tekmo bolje, tako da v tem ne vidim težav.«

 

Prvenstvo se bo v Hali Tivoli začelo z obračunom med Brazilijo in Kenijo, v Areni Stožice pa se bosta med seboj pomerila Dominikanska republika in Egipt. Obe tekmi se bosta začeli ob 14. uri. Slovenke bodo proti Argentinkam igrale v Stožicah, ob 17. uri. Vstop je prost.


avtor: OZS
foto: OZS
 
 
POŠLJI NOVICO