Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Rusi v četrtfinalu previsoka ovira za Slovence

objavljeno dne: 31.08.2017

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je morala v četrtfinalu evropskega prvenstva na Poljskem priznati premoč Rusiji. V boju za uvrstitev v polfinale so bili tekmeci boljši prepričljivo, s 3:0 (17, 19, 19). Varovanci selektorja Slobodana Kovača so tako zaključili z nastopom na letošnjem prvenstvu stare celine.

Končana pa je tudi reprezentančna sezona, v kateri so si naši fantje priigrali prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo in zmago v drugi kakovostni skupini svetovne lige.

 

Slovenija: Štern T. 3, Pajenk 5, Štern Ž., Kozamernik 3, Šket 8, Gasparini 2, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 12. Selektor: Slobodan Kovač.

 

Rusija: Vlasov 6, Volvič 8, Grankin 1, Volkov 12, Berežko 10, Ahčev, Butko, Feoktistov, Žigalov, Mihailov 13, Kliuka, Kurkajev, Golubev, Martinjuk. Selektor: Sergej Šliapnikov.

 

Slovenija je četrtfinalni obračun evropskega prvenstva proti Rusiji začela v enaki postavi kot včerajšnje srečanje s Poljsko. Slobodan Kovač je v ogenj poslal Dejana Vinčića, Mitjo Gasparinija, Alena Pajenka, Jana Kozamernika, Tineta Urnauta, Alena Šketa in Janija Kovačiča.

 

Prvi točki za Slovenijo in vodstvo z 2:1 sta prinesla Urnaut in Šket z napadoma, nato pa je Mihajlov z močnimi servisi onemogočil napade naše vrste in Rusijo povedel v vodstvo s 6:2. Kovač je bil primoran vzeti prvi odmor, po katerem je Šket zaključil hiter napad, a je enako zopet uspelo Mihajlovu, Vlasov pa je dodal še blok za 8:3. V nadaljevanju se razlika ni povečevala. Za točke sta skrbela Urnaut in Pajenk (12:7), a je na drugi strani mreži Grankin svojim napadalcem prav tako delil uporabne žoge. V napadu je bil nezaustavljiv Volkov, ki je svoje soigralce na odmor popeljal pri 16:8, zatem je dosegel še as za 18:9. Kovač je reagiral z menjavo in namesto Šketa v igro poslal Žigo Šterna. Po bloku Kozamernika in napadu Urnauta so se Slovenci tekmecem nekoliko približali (20:14), a so po neizkoriščenih protinapadih naše vrste ti spet pobegnili na 22:14 ter prvi niz dobili s 25:17.

 

V drugem nizu so ruski odbojkarji še naprej dobro napadali, a so jim sledili tudi Slovenci, ki so obenem v bloku zaustavili Berežka, dobro sta napadala Urnaut in Pajenk, po bloku Šketu pa so Rusi vodili z 8:6. Kovač je Gasparinija zamenjal s Tončkom Šternom, ta je po napaki naše vrste na sprejemu poskrbel, da tekmeci niso ušli za tri točke (10:8). A to jim je z novim blokom vseeno uspelo že pri 12:8, medtem ko sta šli naslednji lepi izmenjavi žoge, po zaslugi Šterna in bloku Kozamernika in Urnauta v roke Sloveniji. A ruski blok je bil za naše napadalce spet neprebojen (15:10), potem pa je Kozamernik dosegel as, Pajenk je dobro blokiral za 15:12. Rusi, ki so še naprej z močnimi servisi pritiskali na naše sprejemalce, ob tem pa odlično blokirali, so znova pobegnili na 17:12 in proti koncu niza, v katerem so prikazali vrhunsko odbojko, prednost le še povečali ter se veselili zmage s 25:19.  

 

Tudi tretji niz se za našo vrsto ni začel dobro. Pri 3:2 v korist tekmecev se je poškodoval Kozamernik, zamenjal ga je Danijel Koncilja. Ko so Rusi pobegnili na 5:2 se je Kovač odločil, da Vinčića zamenja z Ropretom. Sprememba ritma je več uspeha prinesla naši vrsti, ki se je z dobro igro v obrambi in z dobrimi zaključki Urnauta in Tončka Šterna varovancem Šliapnikova približala na 8:9 in 9:10. Po dobrih servisih Vlasova so Rusi pobegnili na 14:11. Slovenski strateg je iz igre potegnil Šketa in v igrišče še enkrat poslal Žigo Šterna, a so kljub menjavam še naprej vodili ruski odbojkarji, tudi zaradi številnih napak naših pri začetnih udarcih. V igro se je vrnil Šket, a so Rusi v nadaljevanju z dobro obrambo zaustavili poizkuse naših napadalcev in s protinapadi prek Volkova in Volviča še enkrat prišli do praktično neulovljive prednosti (22:17). Niz so nato dobili s 25:19 in se veselili uvrstitve v polfinale.

 

Slovenska reprezentanca je tako zaključila z nastopi v letošnji sezoni, v kateri se je prek kvalifikacij prvič doslej uspela uvrstiti na svetovno prvenstvo, ob tem so naši odbojkarji slavili tudi v drugem kakovostnem razredu svetovne lige, evropsko prvenstvo pa so zaključili med osmimi najboljšimi reprezentancami v Evropi.  

 

 

Dejan Vinčić, reprezentant Slovenije: "Zelo težko, zelo naporno je bilo danes. Imamo sto alibijev, lahko jih naštejem, a nima smisla, saj niso več pomembni. Odigrali smo slabo, od vsega začetka se nismo držali načrta, dogovorov, energija ni bila prava. Težko je, ko ti Rusi pobegnejo za tri štiri točke in ko jim gre vse, od servisa, bloka, napada. Po prvem nizu se je bilo težko pobrati, dali smo vse od sebe, čeprav vem, da bi lahko bilo bolje. A na žalost tako je, odhajamo domov in zdaj nimamo več kaj."

 

Jani Kovačič, reprezentant Slovenija: "Rusi so bili danes predobri, uspevalo jim je vse. Mi pa nismo bili na ravni včerajšnje tekme proti Poljski, ko smo narekovali ritem. Ni bilo prave energije, ni bilo to to, česar smo sposobni. Vsekakor pa uvrstitev v četrtfinale označujem kot uspeh. Premagali smo Poljsko, ki sodi med najboljše reprezentance na svetu. Imamo pa rezerve, upam, da jih bomo na naslednjih tekmovanjih izkoristili in še razveseljevali svoje navijače."


avtor: OZS
 
 
POŠLJI NOVICO