Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Slovenci proti Poljakom za četrtfinale

objavljeno dne: 30.08.2017

Slovenska moška odbojkarska izbrana vrsta bo na evropskem prvenstvu na Poljskem nocoj odigrala tekmo repasaža proti domači reprezentanci. Srečanje v Krakovu se bo začelo ob 20.30 uri, zmagovalec se bo uvrstil v četrtfinale, za poraženca bo prvenstvo zaključeno.

Slovenske odbojkarje nocoj v Krakovu čaka težka naloga in tega se v našem taboru zavedajo. A tudi Poljaki so na tem prvenstvu že izgubili, in sicer uvodni obračun proti Srbiji, prepričljivi pa niso bili niti na tekmah proti Finski in predvsem Estoniji. A ena od njihovih prednosti bo bučna podpora s tribun v nabito polni Tauron Areni, ki sprejme 15.000 gledalcev, v svojih vrstah pa imajo Poljaki tudi kar nekaj zvezdnikov, na čelu s Kurekom, Kubiakom in Bieniekom.

 

A Poljaki se vseeno zavedajo, da podpora 15.000 navijačev ne bo dovolj, da bi premagali Slovenijo in da bodo morali nocoj igrati na najvišji ravni. »Današnja tekma bo povsem nekaj drugega kot je bila tista pred dvema letoma, na evropskem prvenstvu v Bolgariji in Italiji. Poljska je na prvenstvo prišla kot svetovni prvak, zdaj pa smo v povsem drugi situaciji. Imamo novo ekipo in imamo novega trenerja. Mislim, da bo tekma proti Sloveniji zelo zanimiva. Zavedamo se, da so Slovenci v nekaterih elementih boljši od nas in pri teh stvareh jih bomo skušali čim bolj omejiti. Slovenija ima tudi tri odlične posameznike, Urnauta, Pajenka in Gasparinija, ki jih dobro poznamo, saj so igrali na Poljskem in v drugi ligah, v katerih se srečujemo. Upam, da jih bomo premagali,« meni poljski sprejemalec Bartosz Kurek.

 

Po dnevu odmora, ki so ga naši odbojkarji izkoristili le za fitnes, medtem ko so bili popoldan prosti, je sledil še zadnji trening, po katerem je bil Slobodan Kovač precej zadovoljen. Slovenski selektor je tudi že razkril del taktike za večerni obračun: »Izkoristiti moramo to, da njihov sprejemalec Kurek nekoliko slabše sprejema začetne udarce, zato bomo, vsaj z našim plavajočim servisom, pritisnili nanj in Poljake tako skušali oddaljiti od mreže. V tem primeru potem kot glavni napadalec ostane Kubiak. Tudi Kurek lahko odlično napada, a mislim da ga lahko, če bodo morali Poljaki v napadu napadati težke žoge, zaustavimo. Prva in osnovna stvar je agresivnost v vseh elementih, ki nam je manjkala, na tekmah z Rusijo in Bolgarijo. Če želimo zmagati, bomo morali biti agresivni in zbrani.«  

 

Obenem se bodo naši odbojkarji skušali čim bolj osredotočiti na svojo igro, predvsem pa bodo skušali zmanjšati število napak, ki so se jim pripetile na prejšnjih tekmah. »Najprej moramo delati na naši igri, paziti, da ne naredimo preveč napak, sploh v seriji in to bo tisto, kar bo po moje odločalo. Mislim, da se Poljaki najbolj zanašajo na svojega kapetana Kubiaka in če nam ga danes uspe zaustaviti, mislim, da jim bo zelo težko. Polna dvorana bo za nas dodaten plus, ne glede na to, da bodo navijači navijali za tekmece. To je vedno odlično doživetje in mislim, da se danes lahko nadejamo zelo dobre tekme,« je po treningu dejal Alen Pajenk.

 

Alen Šket dodaja: »Ta trening je bil zelo pomemben, saj včeraj nismo trenirali z žogo. Vemo, da nas danes čaka zelo težka tekma, pred polno dvorano. Dobro poznamo igro Poljakov, oni poznajo našo in skrivnosti ni. Mislim, da bodo danes odločale malenkosti ob koncih nizov in mislim, da nam bo to, kar nam ni uspevalo na prejšnjih tekmah, danes popravili. Težko je reči, da imajo Poljaki kakšno šibko točko, saj so zelo kompaktna ekipa. Vse bo zopet odvisno od našega servisa. Sicer imajo morda nekaj težav na sprejemu, ampak kot vsako tekmo bo vse odvisno predvsem od nas in odigrati jo bomo morali kar najbolj zbrano.«

 

Zadnjič sta se moštvi na uradnih tekmah pomerili pred dvema letoma, v četrtfinalu evropskega prvenstva. S 3:2 v nizih so bili uspešnejši naši odbojkarji, ki so se tekmecem tako oddolžili za poraz v skupinskem delu prvenstva. Pred tem sta se reprezentanci srečali še petkrat, Poljska je slavila trikrat, Slovenija dvakrat.


Srečanje v Tauron Areni se bo začelo ob 20.30 uri, s prenosom na Kanalu A in na portalu Voyo.

 

Reprezentanca Slovenije: Štern T., Pajenk, Štern Ž., Kozamernik, Šket, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut. Selektor: Slobodan Kovač.

 

Reprezentanca Poljske: Konarski, Kaczmarek, Kurek, Szalpuk, Lemanski, Wojtaszek, Drzyzga, Lomacz, Kubiak, Kochanowski, Wisniewski, Zatorski, Bieniek, Buszek. Selektor: Ferdinando De Giorgi.

 

 


avtor: OZS
 
 
POŠLJI NOVICO