Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Zemljak in Pokeršnik na EP po presenečenje

objavljeno dne: 08.08.2017

Slovenska odbojkarja na mivki Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik bosta med 16. in 20. avgustom nastopila na evropskem prvenstvu v Latviji, še pred tem pa se naša najboljša dvojica odpravlja v Lihtenštajn, kjer slovenska reprezentanta čaka nastop na turnirju evropske serije v Vaduzu.

Zemljak in Pokeršnik bosta prva moška dvojica, ki bo Slovenijo zastopala na evropskem prvenstvu. Pred tem smo imeli Slovenci na prvenstvih stare celine le svoje predstavnice, dvakrat Mihelo Sirk in Ano Oblak, dvakrat pa Eriko in Simono Fabjan. V Jurmali, kjer se bo za naslov evropskih prvakov potegovalo po 32 najboljših parov v moški in ženski konkurenci, bosta naša odbojkarja igrala v skupini B, skupaj z olimpijskima podpravkoma, Italijanoma Danielejem Lupom in Paolom Nicolaijem, z odličnima Poljakoma Mariuszom Prudelom in Kacperjem Kujawiakom ter izkušenima Norvežanoma Mathiasom Berntsnom in Sveinom Oddmundom Solhaugom.


Za Zemljaka in Pokeršnika, ki se šele prebijata med najboljše evropske dvojice, bo to velik zalogaj. "Z žrebom nisva najbolj zadovoljna, saj nama je namenil dve zares dobri ekipi, olimpijska podprvaka, Italijana in Poljaka, ki sta letos na turnirju svetovne serije že prišla do petega mesta. Tu sta še Norvežana, s katerima doslej nimava ravno dobrih izkušenj. Zavedava se, da nama bo v Jurmali težko, a po drugi strani upava, da naju bodo tekmeci tudi nekoliko podcenjevali, saj naju ne poznajo preveč dobro. Poleg tega ne čutiva nobenega pritiska in bova lahko igrala povsem neobremenjeno. Prepričan sem, da lahko pripraviva tudi kakšno presenečenje,« je pred odhodom v Vaduz dejal Pokeršnik.

 

Slovenska odbojkarja, ki se v letošnji sezoni uspešno uvrščata na glavne turnirje evropske serije, igrala pa sta tudi že v glavnem turnirju svetovne serije v Haagu, se nastopa na evropskem prvenstvu veselita. Zanju namreč pomeni še en mejnik na poti proti dolgoročnemu cilju, ki sta si ga zadala, uvrstitvi na olimpijske igre leta 2020. »Z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo sva izpolnila prvi cilj, seveda pa si želiva tudi nastopa na svetovnem prvenstvu, na čim več turnirjih svetovne serije, cilj in velika želja so seveda tudi olimpijske igre. Mislim, da ta cilj ni nerealen, še posebej, ker imamo zdaj tudi v Sloveniji zelo dobre pogoje za trening. Dobili smo namreč dvorano za odbojko na mivki, počasi gradiva tudi štab, pomaga nama vse več ljudi in upava, da se bova lahko v kratkem posvečala le še treningom in ne bo več treba misliti še na vrsto drugih stvari,« razmišlja Zemljak.

 

Odbojkarja se že danes odpravljata v Lihtenštajn, kjer ju čaka nastop v kvalifikacijah za turnir evropske serije CEV Satellite, iz Vaduza pa bosta odpotovala na prizorišče evropskega prvenstva, v Jurmalo.

 

O stanju v odbojki na mivki v Sloveniji je na novinarski konferenci v prostorih Sberbank na kratko spregovoril še generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije, Gregor Humerca: »Za odbojko na mivki pri nas je letos kar nekako prelomno leto. Vsi vemo, da se ta šport izjemno hitro razvija, tudi pri nas. Veliko je mladih igralk in igralcev, dobili smo prvo dvorano in upajmo, da kmalu dobimo še kakšno. S tem smo dobili priložnost, da odbojko na mivki dvignemo še za raven višje in da dobimo še več centrov za odbojko na mivki, kakršne že imamo na Primorskem, Štajerskem in zdaj tudi v Ljubljani. OZS bo skušala ta razvoj podpreti, kolikor bo le v njeni moči in še naprej skrbeti za podmladek, v prihodnjem letu pa načrtujemo tudi kadrovsko reorganizacijo, skozi katero bomo lahko še v večji meri poskrbeli za področje odbojke na mivki.«


avtor: OZS
 
 
POŠLJI NOVICO