Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Odbojkarji se vzpenjajo po svetovni lestvici

objavljeno dne: 01.08.2017

Mednarodna odbojkarska zveza FIVB je objavila lestvico za leto 2017, na kateri so se slovenski odbojkarji povzpeli za sedem mest in tako zasedajo 23. mesto. Dekleta se v svetovni razvrstitvi (lestvica še za 2016) nahajajo na 115. mestu.

Mednarodna zveza je najnovejšo lestvico reprezentanc, sicer datirano na 7. julij, razkrila v zadnjih dneh preteklega meseca. Kot kriteriji za razvrstitev štejejo uvrstitve v letošnji svetovni ligi, na lanskih olimpijskih igrah, v svetovnem pokalu leta 2015 in na svetovnem prvenstvu leta 2014.

 

Če bodo kriteriji v letu 2018 ostali enaki, se bodo naši odbojkarji, ki jih prihodnje leto čaka prvi nastop na svetovnem prvenstvu in tako tudi nove točke, na lestvici še povzpeli.

 

Na prvem mestu na lestvici, na kateri se nahaja 163 držav, sicer ostajajo Brazilci, na drugem Američani, Poljaki so zdaj tretji. Med najboljšo deseterico so še Italija, Rusija, Kanada, Argentina, Iran, Francija in Nemčija. Pri ženskah nove lestvice še ni. Na tisti iz leta 2016 prvo mesto med 155 državami zasedajo Kitajke, druge so Američanke, tretje Srbkinje. Sledijo jim Brazilija, Rusija, Japonska, Nizozemska, Italija, Dominikanska republika ter skupaj Argentina in Južna Koreja.

 

V odbojki na mivki sta se najboljša slovenska predstavnika Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik na lestvici FIVB, ki je bila posodobljena 31. julija, s 63. mesta povzpela na 59. mesto (na lestvici je več kot 1.000 parov). Pri dekletih sta najvišje uvrščeni Slovenki Nina Lovšin in Lea Gostinčar, na 168. mestu.

 

Julija je novo lestvico objavila tudi Evropska odbojkarska zveza CEV, na njej pa slovenski odbojkarji zasedajo visoko 9. mesto, ženska izbrana vrsta pa je s 23. napredovala na 21. mesto.


avtor: OZS
 
 
POŠLJI NOVICO