Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Na ljubljanski mivki Slovenija z osmimi dvojicami

objavljeno dne: 12.07.2017

Ljubljana bo med 20. in 22. julijem prvič prizorišče dveh turnirjev evropskih serij v odbojki na mivki. Za nastop na moškem turnirju CEV Masters se je prijavilo kar 55 dvojic iz 22 držav, za ženski CEV Satellite pa so organizatorji zbrali prijave 41 parov iz 19 držav.

Ljubljanski CEV Masters je eden od skupno le treh turnirjev najmočnejše evropske serije z nagradnim skladom 25.000 evrov, hkrati pa tudi zadnji turnir pred evropskim prvenstvom, ki ga bo med 16. in 20. avgustom gostila Latvija. CEV Satellite, turnir drugega ranga z nagradnim skladom 4.000 evrov, pa je eden od 11 tovrstnih turnirjev pod okriljem Evropske odbojkarske zveze CEV.

 

Za oba turnirja, ki bosta potekala na dveh prizoriščih, na Kongresnem trgu in v Športnem parku Ludus v Črnučah, je med evropskimi dvojicami vladalo izjemno zanimanje, pravica do nastopa na glavnem delu turnirja CEV Masters, torej med najboljšimi dvanajstimi ekipami, pa je na koncu pripadla le petim tujim dvojicam, prvima nosilcema, Švicarjema Nicu Beelerju in Marcu Krattigerju, Nemcema Schümannu in Tholeju, Avstrijcema Kunertu in Dresslerju, Angležema Gregoryju in Sheafu ter Ukrajincema Babichu in Gordieievu.

 

Na turnirju bomo lahko spremljali tudi tri slovenske ekipe. Dvojici Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik ter Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk sta se v finalni del uvrstili kot dvojici iz države gostiteljice, Sergej Drobnič in Alan Košenina bosta nastopila s posebnim povabilom. Za preostala štiri mesta na glavnem delu turnirja se bo v kvalifikacijah borilo 16 parov (ostali pari ostajajo na čakalni listi), med njimi tudi Slovenca Jernej Potočnik in Vid Jakopin.

 

Na ženskem CEV Satellite turnirju bosta v vlogi prvih nosilk Nemki Kim Behrens in Anni Schumacher, med pet dvojic, ki so se po točkah na lestvici uvrstile neposredno na glavni turnir pa sta še Nizozemki Meertensova in Driessnova, Ukrajinki Inna in Iryna Makhno, Avstrijki Rimserjeva in Plesiutschnigova ter Danki Sondergardova in Okholmova.

 

Slovenske barve bodo zastopale Špela Morgan in Tajda Lovšin ter Nina Lovšin in Lea Gostinčar, ki imajo na mednarodni lestvici med slovenskimi ekipami največ točk, posebno povabilo sta prejeli Tjaša Jančar in Tjaša Kotnik. V kvalifikacijah, v katerih bosta igrali tudi Slovenki Mojca Pene in Nina Kontrec, si bo preboj med najboljše skušalo zagotoviti 16 dvojic, ki se bodo pomerile za štiri prosta mesta.

 

Turnirja se bosta uradno začela s kvalifikacijami, ki bodo na sporedu v četrtek, 20. julija, od 10. ure dalje v Črnučah, dan pred tem pa bodo potekali še obračuni ekip, ki prihajajo iz iste države in se bodo med seboj pomerile za eno mesto v kvalifikacijah (t.i. country quota). Glavni del turnirja se bo začel v petek, 21. julija, ob 9. uri, v Črnučah in na Kongresnem trgu, finalni obračun za ženske bo v soboto, 22. julija ob 20. uri, za moške pa ob 21. uri v središču Ljubljane.

 

Vzporedno s turnirjema CEV Masters in CEV Satellite bodo v četrtek, 20. julija (z začetkom ob 10. uri na Kongresnem trgu), na sporedu še finala državnih prvenstev v mlajših kategorijah, v ŠP Ludus v Črnučah pa bodo v petek in soboto potekale še kvalifikacije za olimpijske igre mladih (igralci in igralke, stari 16 let ali mlajši), na katerih se bodo mladi slovenski odbojkarji pomerili z vrstniki iz Švice, Latvije in Moldavije, dekleta pa dodatno še z vrstnicami s Slovaške. V celinskem pokalu bo skupno nastopilo 42 držav.


avtor: OZS
 
 
POŠLJI NOVICO