Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Zapustil nas je Emil Milan Primec

objavljeno dne: 10.04.2017

V 73. letu starosti nas je po težki bolezni zapustil starosta mariborske in slovenske odbojke Emil Milan Primec. Rojen 09.02.1944 v Hočah se je odbojki zapisal že v osnovni šoli in ji ostal zvest do konca svojega življenja.

Primec se je odbojki zapisal zelo zgodaj. Bil je član zlate hoške generacije, ki se je morala leta 1959, kljub povprečni starosti le 15 let, dokazovati v prvi slovenski ligi, fantje pa so na jugoslovanskem mladinskem prvenstvu izgubili le proti nepremagljivemu Brčkemu. A že leta 1962 so osvojili vse lovorike, naslov slovenskih mladinskih prvakov in naslov prvakov Slovenije, slavili pa so tudi na zveznih kvalifikacijah, se uvrstili v 1. Jugoslovansko ligo in postali »odbojkarski hit št. 1« v Jugoslaviji. V nadaljevanju je Primec z združenim klubom OK Branik Hoče nastopal v prvi zvezni ligi. Bil je tudi mladinski reprezentant Jugoslavije, kasneje pa tudi član mlade reprezentance do 23. let.

 

Po zaključeni igralski karieri je uspešno deloval kot trener OK Stavbar Maribor s katerim se je uvrstil v 1. Jugoslovansko zvezno ligo, deloval kot selektor reprezentance republike Slovenije in kot pomočnik selektorja dr. Tomiča Jugoslovanske reprezentance leta 1983 osvojil zlato medaljo na Balkanijadi.

 

Dolgo vrsto let je kot trener deloval v OK Maribor in OK Galeja-Vega, kot športni pedagog pa je deloval na OŠ Toneta Čufarja v Mariboru in vzgojil celo vrsto reprezentančnih in klubskih igralk in igralcev ter osvajal naslove državnih prvakov v vseh mlajših kategorijah, tako v klubskih tekmovanjih, kot tudi šolskih tekmovanjih.

 

Skozi celotno življenje je bil vključen v organizacijsko delo mariborskih klubov OK Branik, OK Stavbar Maribor in bil med ustanovitelji OK Galeja-Vega. Več kot 21 let je deloval v Športni zvezi Maribor. Po osamosvojitvi Slovenije je bil član predsedstva OZS, opravljal funkcijo predsednika strokovnega sveta OZS in 12 let bil predsednik slovenske trenerske organizacije.

 

S svojo ljubeznijo do odbojke in svojim svojim vztrajnim in srčnim delom je pustil neizbrisen pečat v slovenski odbojki.


avtor: OK Galeja Vega/OZS
foto: OK Galeja Vega
 
 
POŠLJI NOVICO