Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

ACH Volley - Calcit Volleyball 2:3

objavljeno dne: 19.03.2017

Odbojkarji Calcit Volleyballa so zmagovalci letošnjega pokalnega tekmovanja. V finalnem obračunu zaključnega turnirja v Kranju proti ACH Volleyju so po zaostanku z 0:2 v nizih prišli do preobrata ter se veselili zmage s 3:2 (-18, -18, 17, 18, 13) ter ubranili pokalni naslov.

Športna dvorana Planina Kranj, 19.3.2017, gledalcev 700, sodnika Gril (Limbuš) in Miklošič (Maribor).

 

ACH Volley: Flajs 7, Kozamernik 7, Kovačič (L), Purić 9, Satler, Pleško, Jurić, Kumer, Štern 15, Pokeršnik 11, Buculjević 8, Armenakis 8.

 

Calcit Volleyball: Štalekar 2, Hirbar (L), Golob, Novljan 4, Ratek, Okroglič, Vidmar, Pereira 18, Brulec 1, Lakner, Kotnik 16, Štembergar Zupan 18, Videčnik 8, Konjedic.

 

Finale je otvoril kapetan branilcev naslova Andrej Štembergar Zupan z blokom Armenakisu in takoj ustvaril vzdušje, kakršnega navadno spremljamo v napetih končnicah. V prvih osmih točkah smo nato videli kar štiri bloke, tri na strani Calcita, kar je Kamničanom prineslo vodstvo s 6:4. Razliko je takoj izničil Armenakis z dvema skok servisoma brez rotacije in ob prvem tehničnem odmoru so Ljubljančani že vodili za točko. Ko so ubranili napad Štembergar Zupana in pustili udarec Pereire, da odleti izven igrišča, so pobegnili na 10:7. Kamničani ob dobrem bloku in obrambi ACH-ja še nadaljne tri točke niso uspeli zaključiti napadov in ob rezultatu 13:7 je Ribič vzel že svoji drugi odmor. Državni prvaki so še naprej delovali kot dobro utečen stroj. Kamničani so konstantno napadali na trojni blok in do rezultata 16:9 so bili le 25 % uspešni. Po dveh dobrih sprejemih pa so se vendarle lahko razigrali in najprej s t.i. pipe-om, nato pa s hitro žogo v cono 4, zaključili prek Kotnika. Prednost sedmih točk je bila sicer prevelika, Ljubljančani pa so jo zadržali vse do konca seta.

 

Nov set so Kamničani začeli bolje. Ob dobrem sprejemu so lahko dvakrat uspešno odigrali prek sredine in ostajali rezultatsko izenačeni s tekmeci. Videčniku je nekajkrat uspelo zaustaviti napad ACH-ja, Brulec pa je svojim napadalcem večkrat podal na enojni blok, vendar zaradi napak Pereire Calcit ni uspel povesti. Izenačenje je trajalo do 11. točke, nato pa so igralci ACH Volleyja zopet pritisnili na plin, tokrat na začetni udarec Kozamernika. Dosegli so štiri zaporedne točke, serijo je prekinil šele najuspešnejši kamniški napad-hitra žoga Kotniku v cono 4. Prednost so do končnice Ljubljančani z dvema blokoma povečali na 20:14. Kljub temu, da je Brulec podajal hitro in razgibano, je bil zaostanek prevelik, ljubljanski napad pa predober, da bi Calcitu uspel preobrat. Set se je ponovno končal z izidom 25:18 v korist slovenskih prvakov.

 

Kljub zaostanku z 0:2 v nizih se Kamničani niso predali. Zopet so začeli dobro in po dveh točkah Štembergar Zupana na servisu in napaki Armenakisa povedli s 5:3. Tudi po odmoru na zahtevo Kedačiča se razpoloženi Kamničani niso ustavili. Videčnik je večkrat dobro serviral, Pokeršnik je napravil napako v napadu, Kotnik pa je zblokiral Armenakisa za prvo občutnejše vodstvo z 10:5. Vsi igralci Calcita so zaigrali bolje, še vedno pa je manjkal prispevek Pereire. Po njegovi že peti neizsiljeni napaki v napadu so se Ljubljančani približali na 13:10, nato pa je Štern netipično vrnil uslugo in Calcit se je zopet oddaljil. Sledila je nova serija Štembergar Zupana na servisu. Po treh direktnih točkah je Calcit povedel s 17:10. Purić je zatem sicer uspel doseči točko s sedmim blokom za ACH, vendar so Kamničani igrali predobro. S hitro igro so prišli skozi luknje v bloku ACH-ja in prednost zadržali do konca seta. Z rezultatom 25:17 so zaostanek v nizih znižali na 1:2.

 

Dobro formo iz tretjega niza so igralci Calcita prenesli v četrtega. Hitro so prišli do break točke po napaki Armenakisa, po točki Videčnika na servisu pa so povedli s 6:3. S konstantnim dobrim sprejemom (75% pozitivnega in 37% odličnega) so še vedno lahko igrali hitro, pri čemer je večina podaj končala pri Štembergar Zupanu ali Kotniku v coni 4. Vrnil se je tudi dotlej manj uspešni Pereira in pomagal do vodstva z 12:8. S pomočjo bučne podpore s tribun in dobrih podaj Brulca jim je uspelo vodstvo zadržati do drugega tehničnega odmora. Po njem je ACH Volley vendarle ustavil Kotnika s četrtim blokom Pokeršnika, za njim pa še Pereiro. Svoje je dodal še Kozamernik na servisu in zaostanek se je zmanjšal na 17:18. Ko je že kazalo na preobrat, so se Kamničani zopet razživeli. V obrambi so zaigrali podobno, kot na polfinalni tekmi proti Triglavu, Videčnik s servisom pa je zopet povzročal težave sprejemalcem ACH-ja. Vsako priborjeno žogo je Kotnik zaključil in tako prišel že do svoje 14. točke, Calcit pa je povedel s 23:17. Na veliko veselje kamniških navijačev so Kamničani dobili set s 25:18 in kot že na ženski tekmi je o prvaku odločal peti niz.

 

V petem nizu je blestel Štembergar Zupan in ob rezultatu 3:3 je iz težke situacije prišel do svoje 18. točke. Zopet je celotna ekipa zaigrala dobro v obrambi in prisilila ACH Volley v dve zaporedni napaki v napadu za izid 6:3 v korist Calcita. Tedaj so se Ljubljančani prebudili in tudi sami zaigrali bolje v polju. Na servis Kozamernika so izid izenačili na 6. točki, nato pa je zopet zaškripalo v napadu. Armenakis si je privoščil napako, Pokeršnika pa je blokiral Novljan in Calcit je povedel z 9:6. Do tiste točke je Ljubljančanom uspelo zaključiti le dva od 12 napadov. V ključnem momentu, ko bi se ACH Volley še lahko vrnil, je Pereira dvakrat dobro serviral in omogočil svoji ekipi še dve break točki. Calcit je tako pobegnil na 11:6. Ko smo že mislili, da je pokalna lovorika za Ljubljančane izgubljena, je zaigral kapetan Flajs in vrnil svojim nekaj upanja s servisom, obrambo, in točko v napadu. ACH Volleyju se je uspelo približati na 12:13, Brulec pa ni podlegel pritisku in je z varanjem presenetil tekmece ter svoji ekipi priboril zaključno žogo. Prvo so Ljubljančani ubranili, drugo pa je z napako na servisu podaril Maksim Buculjević in Kamničanom je uspelo s 15:13 in 3:2 ubraniti naslov pokalnih prvakov.

 

Andrej Štembergar Zupan, Calcit Volleyball: »Mislim, da smo zasluženo zmagali, saj smo se res borili za vsako točko, pustili smo srce na parketu in to ne glede na to, da smo zaostajali že z 0:2 v nizih. Zato smo tudi tretji niz začeli z veliko željo po zmagi, kar nam je nato prineslo ta velik preobrat in tudi zmago.«

 

Andrej Flajs, kapetan ACH Volleyja: »Čestitke Kamničanom. Po takem preobratu so si pokalno lovoriko konec koncev tudi zaslužili. Mi pa moramo poiskati vzroke, da smo po dveh dokaj gladko dobljenih nizih tako padli v igri in tekmecem dopustili, da so se razigrali. Ob tem pa smo na tej tekmi naredili občutno preveč napak.«


avtor: Matevž Ambrožič/OZS
foto: Aleš Kalan
 
 
POŠLJI NOVICO