Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Pokalna krona v roke Mariborčankam

objavljeno dne: 18.03.2017

Odbojkarice Nove KBM Branik so se po maratonskem obračunu s Calcit Volleyballom veselile zmage v finalu Pokala Slovenije in tako ubranile pokalno lovoriko. Pred nabito polno dvorano v Kranju so bile od tekmic boljše s 3:2 (21, -21, 23, -27, 7).

Športna dvorana Planina Kranj, 18.3.2017, gledalcev 600, sodnika Novak (Dvor) in Tomec (Novo mesto).

 

Calcit Volleyball: Grudina 12, Božič, Mihevc 4, Blažič 8, Pahor (L), Igličar, Zaplotnik, Kostič 23, Jerala (L), Turk, Koleva 22, Van De Vyver 3.

 

Nova KBM Branik: Mlakar 35, Blagne 14, Košenina, Kaučič 11, Vovk, Najdič 3, Milosavljević, Planinšec 17, Sobočan 15, Jerala, Pintar 1, Koskelo (L).

 

Veliki finale Pokala Slovenije in hkrati derbi med aktualnimi državnimi in pokalnimi prvakinjami se je začel izenačeno, z izmeničnim doseganjem točk obeh ekip. Calcitovke so prvič po obrambi Jerale in zaključku Koleve povedle z 9:8, vendar so Mariborčanke takoj odgovorile z dvema točkama na servis Nike Blagne. Ko Kolevi prvič od petih poizkusov ni uspelo zaključiti, so Štajerke pobegnile na 13:10, po bloku Sobočanove Kostićevi pa še na 14:10, na kar je Negro reagiral z odmorom. Ljubljančanke so zatem uspele unovčiti napad, vendar to ni ustavilo serije Branika, ki je s Saro Najdič na servisu nanizal še štiri zaporedne točke za izid 18:11. Za vrnitev razpoloženja Calcitovih navijačev je poskrbela Tina Grudina, ki je blokirala Izo Mlakar, po obrambi Koleve pa je točko dosegla še Kostićeva in znižala zaostanek na štiri točke. Z nekaj sreče je Ela Pintar s servisom povedla Mariborčanke do navidez varne prednosti s 21:15, vendar je takoj nato Ilka Van De Vyver s serijo močnih float začetnih udarcev ipribližala državne prvakinje na 22:20. Izi Mlakar je kljub temu v ključnih trenutkih uspelo iztržiti blok-out in še po dveh neizsiljenih napakah Ljubljančank je Nova KBM slavila s 25:21. Verjetno so bile prav neizsiljene napake tiste, ki so pokopale Calcit, saj so si jih v uvodnem nizu privoščile pet več kot tekmice.

 

V novem setu so igralke Branika prvo break točko dobile z blokom Saše Planinšec, ki je tudi nadaljevala s serijo na servisu, in sicer vse do rezultata 5:2. Odgovorila je zopet Van De Vyverjeva in po nekaj uspešnih obrambah, napaki Ize Mlakar in bloku Niki Blagne, so Ljubljančanke povedle z 8:6. Blagnetova je do tedaj zaključila le eno podajo od enajstih. Po tehničnem odmoru je Najdičevi zopet uspel as na Blažičevi za izenačenje na 10:10, sledilo pa je razkazovanje moči pri napadu s sredine. Po atraktivnih napadu Saše Planinšec je Nova KBM povedla s 13:11, Blažičeva pa se je maščevala z lastno serijo na servisu. Obe ekipi sta izjemno borbeno in atraktivno igrali v obrambi, kot zmagovalke dolgih točk pa so izšle Calcitovke in povedle s 14:13. Ko je Tina Grudina dosegla svoj tretji in četrti blok, so se Ljubljančke odlepile na 16:13. Iza Mlakar je bila do tedaj precej nemočna v napadu, pri rezultatu 19:14 v korist Calcita se je Najdičeva obrnila na Anito Sobočan v coni 6 in zadela v polno. Po točki Sobočanove je Mlakarjeva uspela z dvema dobrima servisoma in točko v napadu, tako da je moral Negro pri rezultatu 19:17 vzeti odmor. Ljubljančankam je kmalu uspel že deveti blok, nato pa še as Koleve za 22:19. Z desetim blokom je bil set zapečaten in Calcit je izenačil na 1:1 z rezultatom 25:21 v drugem nizu.

 

Tretji niz se je zopet začel povsem izenačeno. Tekmice so izmenjaje dosegale točke z uspešnimi napadi Mlakarjeve in Sobočanove na eni ter Koleve in Kostićeve na drugi strani. Do rezultata 11:11 je bila Mlakarjeva že pri 20 točkah, Kostičeva pa pri 16. Z bučno podporo s tribun je Novi KBM uspelo nekaj več obramb, 20% višja učinkovitost v napadih in celo blok Najdičeve Kolevi, s čimer so tekmicam ušle na 16:14. Po sporni sodniški odločitvi in čedalje glasnejši bitki na tribunah so Ljubljančanke zopet prevzele pobudo, še zlasti po bloku Grudine Planinščevi. Izenačile so na 18:18, nato pa po obrambi in točki Blažičeve povedle na 20:19. V končnici se je situacija še dvakrat obrnila, prvo zaključno žogo pa so si priborile Mariborčanke. Koleva dvakrat ni uspela zaključiti, Sobočanova pa je z napadom po paraleli set končala na 25:23 v korist Nove KBM.

 

Tempo tekme preprosto ni popustil. V borbi za vsako točko so nekoliko bolj uspevale Štajerke, predvsem preko prodorne Mlakarjeve. Igralke Nove KBM so imele tudi izrazito boljši sprejem, kar 100% pozitivnega in 60% odličnega do prvega tehničnega odmora. Kljub temu so se odlepile šele po njem, sprva na 10:7, po obrambi Koskelove in točki Mlakarjeve pa še na 13:9. To vodstvo je bilo tudi posledica prevelike previdnosti igralk Calcita v napadu. Kljub temu, da so imele igralke Nove KBM skozi celotno tekmo 6 do 7 neizsiljenih napak več, so povedle s 16:12. Kostićeva je nato le udarila odločneje, Mariborčanke pa so napravile napako v bloku in rezultatska bližina je botrovala k odmoru Najdiča, ki je nato v igro poslal še kapetanko Milosavljevićevo. Po povsem kaotični točki, ki se je končala s slavjem Mariborčank in rumenim kartonom Van de Vyverjeve, so branilke naslova znova pobegnile na 20:17 in že pogledovale proti pokalu. Sledila je točka Calcita in nato presenetljivo še napaka Saše Planinšec. Po srečnem servisu Grudine je navijače Calcita dvignilo na noge, saj je bil izid zopet poravnan na 20. točki. Za nadaljevanje serije bi Ljubljančanke verjetno potrebovale razpoloženo Kolevo, vendar ta že nekaj točk zapored ni dobro napadla in Mariborčanke so prišle do break točke za 23:21. Po novem srečnem servisu Koleve so Calcitovke zopet izenačile na 23. točki. Prvo zaključno žogo Štajerk je s silovitim napadom ubranila Kostičeva, drugo je z zgrešenim servisom podarila Mlakarjeva, nato pa je slednja še z napako v napadu podarila zaključno žogo Calcitu. Oddolžila se je s svojo že 32. točko in set se je nadaljeval vse do napake Sobočanove v napadu. To je bila že 30. neizsiljena napaka Nove KBM Branika, vendar tokrat usodna, saj je Calcit dobil 4. set z 29:27.

 

Peti niz se je začel s tremi zaporednimi bloki, najprej enim Maribora, nato pa z dvema Calcita. To sta bila že 19. in 20. blok te ekipe, medtem ko so jih Štajerke dosegle 9. Prvo dolgo točko so po dveh obrambah na vsaki strani, v katerih sta skozi celotno srečanje blesteli Koskelova in Meta Jerala, zabeležile igralke Nove KBM, in sicer po napadu Mlakarjeve, ki je svoje navijače dvignila na noge. Po neodločnosti Calcitovk v napadu je sledila nova break točka Maribora za vodstvo s 6:3. Ko je Van De Vyverjevi preostala le še Grudina, so to tekmice predvidile in jo zblokirale za vodstvo štirih točk. Po novem bloku, tokrat Kostićevi, so igralke zamenjale strani pri rezultatu 8:3 v korist Nove KBM. Set se je nadaljeval v enakem slogu, z dominatno igro Maribora v bloku in medlimi napadi Calcita. Ljubljančanke so se nekoliko dvignile šele po bombi Tine Grudine. Uspele so z nekaj obrambami in se približale na 11:6, a je bilo za kaj več že prepozno. Mlakarjeva je s svojo 35. točko prekinila serijo in ohranila udobno prednost, prvo zaključno žogo pa so Mariborčanke osvojile po napaki Katje Mihevc, peti niz pa dobile s 15:7.

 

Iza Mlakar, odbojkarica Nove KBM Branik: »Danes sta obe ekipi ljubiteljem odbojke pripravili fenomenalno predstavo z vrhunsko odbojko. Naše tekmice so igrale zelo dobro, a smo bile me še za odtenek boljše. Zares smo si želele te zmage in mislim, da smo si jo danes tudi zaslužile. Zelo smo vesele.«

 

Ilka Van de Vyver, kapetanka Calcit Volleyballa: »V dveh nizih, ki smo ju dobile, smo dale zares vse od sebe, v petem nizu pa se nam je zalomilo, ko v eni od pozicij nikakor nismo mogle osvojiti točke. Takrat so nam tekmice preveč ušle in v tem trenutku smo izgubile današnjo tekmo.«

 

RAZPORED FINALNEGA TURNIRJA POKALA SLOVENIJA 2016/17

Nedelja, 19. marec 2017

17.00 All Stars 40+

20.30 Finale M 


avtor: Matevž Ambrožič/OZS
 
 
POŠLJI NOVICO