Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Calcit Volleyball - Triglav Kranj 3:1

objavljeno dne: 18.03.2017

V polni dvorani na Planini je dvoboj polfinala Pokala Slovenije med Calcit Volleyballom in Triglavom Kranjem po tesnem prvem nizu obetal veliko, nato pa je sledila prevlada gostov, ki so se zasluženo, s 3:1 (25, -17, -18, -20) veselili uvrstitve v finale, kjer jih čaka ACH Volley.

Športna dvorana Planina Kranj, 18.3.2017, gledalcev 800, sodnika Valentar (Prevalje) in Skudnik (Mežica).

 

Calcit Volleyball: Štalekar 7, Hirbar (L), Golob, Novljan, Podobnik, Ratek, Okroglič, Vidmar, Pereira 19, Brulec 1, Lakner, Kotnik 17, Štembergar Zupan 14, Videčnik 7, Konjedic.

 

OK Triglav Kranj: Toman (L), Lužovec, Tučen 3, Bregant 12, Planinc 13, Beravs, Bežek, Mali, Jenko 1, Kök M. 21, Kök A. 1, Rezar 8.

 

V nabito polni dvorani Planina se je gorenjski derbi začel z veliko nervoze na obeh straneh, vendar z več sreče na kranjski strani. Prvi break so osvojili domači po obrambi Tučena za vodstvo s 3:1, vendar so Kamničani kmalu vrnili z obrambo Janu Planincu. Ob vodstvu Calcita s 6:4 je domači trener Sašo Rop prekinil serijo z odmorom, vendar je po njej Matej Kök zgrešil v napadu in Kamničanom podaril vodstvo z 8:5. Po tehničnem odmoru so Kranjčani s Planincem na servisu uspeli zmanjšati zaostanek, po asu Tučna pa so izenačili na 9:9. Po dobrem float servisu Jana Brulca so Kamničanom uspele tri zaporedne točke za 13:10, vrnil pa je Matej Kök s skok servisom za 13:12. Do drugega tehničnega odmora nato domači niso več uspeli osvojiti točke, predvsem po zaslugi servisa Štembergar Zupana. Prednost štirih točk je Calcit držal vse do svoje 18. točke, nato pa je Jan Planinc zopet zapretil s skok servisom in izenačil rezultat na 18:18. Od tam naprej se je bil napet boj z izmeničnimi točkami, vse do napake Janke Breganta v napadu. Točka prednosti Calcita se je izničila ob dvojni žogi Brulca na podaji in izenačenju na 23:23. Bregant se je nato oddolžil ekipi z dobrim servisom, ki je prinesel prvo zaključno žogo, a je bila za zmago potrebna še ena. Tudi to je izkoristil domači kapetan.

 

Nov set se je začel, kot je za gorenjski derbi že v navadi, z rumenim kartonom, tokrat na strani Calcita. Kamničanom je to dalo zagon in do prvega tehničnega odmora so zaigrali bolje kot domačini. Kotnik je pritisnil na servisu, libero Hribar pa je ujel dva Bregantova napada, gostje pa so tako povedli z 8:5. Že so imeli v zraku tudi žogo za vodstvo s štirimi točkami, ko je bil prvič od Maxsona Pereire uspešnejši kranjski blok. Po napaki Štembergar Zupana v napadu se je Triglav približal na 8:9, nato pa so Kamničani zaključili napad, dosegli že peti blok in se odlepili na 11:8. Pri rezultatu 12:8 je Rop zamenjal podajalca, vendar to ni prineslo preobrata. Igralci Calcita so zaigrali še na višjem nivoju, ujeli vse, kar je kranjski napad sproduciral, zablesteli pa so še v bloku in visoko povedli s 16:9. Triglavani so bili v tem setu le 17% uspešni v napadu in tako niso bili konkurenčni aktualnim pokalnim prvakom. Slednji so imeli do konca drugega seta na računu tudi sedem blokov več in z lahkoto so s 25:17 pršli do izenačenja v nizih.

 

V tretjem setu je do tedaj dokaj uspešni Pereira Kranjčanom podaril vodstvo dveh točk. Domačini, z Janom Planincem in Rokom Rezarjem na čelu, so se nekoliko razigrali v napadu in zopet dosegali točke na svoj sprejem. Tudi do tedaj manj razpoloženi Matej Kök je zaključil žogo v svojem slogu in držal vodstvo 8:6. Odgovoril je Pereira s svojo 13. točko, nato pa je Štalekar s float servisom izenačil na 8:8. Tedaj so Kamničani izid poravnali s točkami na servisu, še vedno pa so krepko vodili v blokih (9:2). Ekipi sta igrali izenačeno, vse dokler ni Štemberger Zupan dosegel dveh točk zapored s skrajšanim skok servisom in povedel svojo ekipo do rezultata 14:11. Ko so Kamničani zopet strnili svoje vrste v bloku in obrambi, so prišli še do ene točke na lasten servis in povedli z 18:13. Kljub več dobrim potezam domačinov jim je je za kaj več manjkal Janko Bregant s svojo običajno prodornostjo v napadu. Slednji je namreč od rezultata 18:14 naprej napravil dve napaki in prejel dva bloka, kar je držalo Kamnik v krepki prednosti. Set se je po asu kapetana gostov zaključil z rezultatom 25:18.

 

V četrtem nizu je nekoliko poklapane Kranjčane dvignil Jan Planinc s solo blokom Pereiri, nato pa je Matej Kök s servisom in pipe-om poskrbel za vodstvo s 4:1. Jan Brulec je nekoliko pospešil igro in z dvema hitrima žogama Kotniku vrnil Kamnik v igro. Štalekar je zatem dosegel že 12. blok Calcita za znižanje zaostanka na eno točko, nato pa je še Štembergar Zupan izvedel udarec preko rame in izenačenje je bilo tu. Četudi je kranjski libero Toman ubranil veliko Calcitovih napadov, so slednji vračali dvojno in do prvega tehničnega odmora povedli za dve točki. Po njem pa so zaigrali le še bolje. V obrambi so zaigrali na vrhunskem nivoju in zaključevali tudi najtežje žoge, Kranjčani pa so iskali odgovore, vendar brez uspeha. Po dveh novih napakah Breganta je Calcit povedel s 16:9 in sledila je menjava z Miho Malijem. Triglavani so zatem uspeli zaigrati nekoliko bolje, predvsem zaradi uspešnih napadov Planinca. Približali so se na 18:14 in po napaki Brulca v napadu celo na 20:17, nakar je Ribič reagiral z odmorom. Triglavani so tudi po njem zapretili z break točko, vendar jim proti razpoloženim Kamničanom daljša serija ni uspela in Calcit se je z rezultatom 25:20 in 3:1 v nizih uvrstil v finale.

 

Po tekmi je Domen Kotnik, ki je prispeval 17 točk, dejal: »Najprej moram pohvaliti vse soigralce in publiko, da so nas tako podpirali. Tekma je bila neverjetna...jaz sem brez besed. Za take tekme se trenira, vsi smo dali vse od sebe in na koncu je prišel rezultat. Kljub temu, da smo prvi set izgubili, se nismo predali, se borili naprej in rezultat je prišel sam od sebe.«

 

Kapetan Triglavanov Janko Bregant pa je komentiral: »Uspelo nam je osvojiti prvi set, narediti preobrat, potem pa nas je Kamnik s svojo učinkovito igro v bloku in obrambi prisilil v preveliko število napak. Posledično se je celotna struktura podrla, manj smo bili učinkoviti na servisu, definitivno pa jih nismo uspeli ustaviti v bloku, tako kot so oni nas.«


avtor: Matevž Ambrožič/OZS
 
 
POŠLJI NOVICO