Odbojka
 
 
 
 
 
novica
 

Odbojkarska karavana prihaja v Slovenijo

objavljeno dne: 14.03.2017

Od petka do nedelje, od 17. do 19. marca, bo Kranjska Gora prizorišče petega turnirja evropske serije v odbojki na snegu, CEV Snow Volleyball Tour Kranjska Gora powered by Sberbank.

Na igriščih s snežno podlago, ki bodo zrastla ob vznožju smučišča Kekec, bomo v soboto in nedeljo lahko spremljali prave odbojkarske boje, dan pred tem pa bo znanje v brezplačni šoli odbojke na snegu nabiralo več kot 120 otrok iz vse Slovenije. Šolo bosta vodila slovenski reprezentant Jani Kovačič in večkratni slovenski prvak v odbojki na mivki, Rok Satler.

 

V soboto, ob 9. uri, se bo na kranjskogorski Snežni plaži začelo zares. V Slovenijo namreč prihajajo najboljše evropske dvojice v odbojki na snegu iz devetih držav, Avstrije, Hrvaške, Češke, Slovaške, Nemčije, Italije, Madžarske, Poljske in Slovenije. »Odbojka na snegu se v Sloveniji zdaj igra že kar nekaj let, tudi zaradi podpore, ki jo je tej panogi namenil naš partner, podjetje Sberbank. Potencial odbojke na snegu je velik, kot panoga se v Evropi pa tudi v svetu vse bolj prebija in prav zato smo se na Odbojkarski zvezi Slovenije pred letošnjo sezono odločili, da tudi tekmovanja v odbojki na snegu nadgradimo in jih dvignemo na višjo raven. Tako sledimo smernicam evropske in svetovne zveze in vesel sem, da je na koledarju evropske serije tudi Slovenija oz. Kranjska Gora, za katero sem prepričan, da bo odličen gostitelj tekmovanja« je za uvod dejal predsednik OZS Metod Ropret.

 

Na turnirju v Kranjski Gori bo skupaj nastopilo kar 30 ekip. Prva favorita za zmago sta Poljaka Michal Matyja in Piotr Janiak, na delu bomo lahko spremljali tudi Čeha Roberta Kufo, ki je slavil na mednarodnem turnirju v odbojki na mivki leta 2015 v Ljubljani ter njegovega brata Davida, Slovenci pa bomo pri moških imeli v ognju kar nekaj želez. Pravico nastopa bo namreč imelo kar osem slovenskih dvojic, med katerimi za prva favorita veljata Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk.

 

Aktualna državna prvaka v odbojki na mivki sta letos že nastopila na močnem mednarodnem turnirju v odbojki na snegu v Iranu in osvojila peto mesto. »V Iranu so nastopile zares kakovostne dvojice, nama pa se je uvrstitev v polfinale le za las izmuznila, tako da imava s Poljakoma Matyjo in Janikom ter Avstrijcema Hupferjem in Eglseerjem še neporavnane račune. Vsekakor si želiva, da bi na domačem turnirju prišla do čim boljše uvrstitve, morda tudi do zmage,« meni Boženk, Pokeršnik pa dodaja: »Čaka nas zelo težek turnir, saj bodo na turnirju igrale same dobre ekipe, ki so med seboj tudi zelo izenačene. Pomembni bodo predvsem začetki nizov, v katerih si napak ne bova smela privoščiti. Nizi se namreč igrajo le do 11. točke, kar pomeni, da imajo tudi nekoliko slabše ekipe lepe možnosti, da presenetijo favorite. S Tadejem bova morala biti kar najbolj zbrana že od prve točke naprej in upam, da nama uspe čim boljši rezultat.«

 

Priložnost, da na turnirju zaigrata s posebnim povabilom organizatorja sta dobila lanski zmagovalec, Gašper Plahutnik in njegov novi soigralec Aleksander Tepić. Nekdanja slovenska mladinska reprezentanta si na snežni podlagi želita predvsem dobrih predstav. »Z Aleksom sva se odločila, da se v prihodnje posvetiva predvsem odbojki na mivki, v zimski sezoni pa je seveda čas tudi za turnirje v odbojki na snegu. Osebno menim, da imam v teh dveh panogah, ki se med seboj lepo dopolnjujeta, več možnosti za preboj kot v dvoranski odbojki,« je dejal Plahutnik.

 

»Zame bo to prvi uradni turnir v odbojki na snegu, ki ga bom odigral, medtem ko ima Gašper že kar nekaj izkušenj. Zavedava se, da v Kranjsko Goro prihajajo dobre ekipe, zato si kakšnih visokih ciljev nisva zastavila. Sploh, ker tujih ekip ne poznava. Seveda pa si tudi midva želiva dobre uvrstitve, a je zares težko napovedovati, kako visoko lahko prideva. Pomembno je, da bova tekme odigrala na kar najvišji možni ravni« je o pričakovanjih spregovoril Tepić.

 

Pri ženskah bodo slovenske barve zastopale nekdanja mladinska prvakinja v odbojki na mivki in mladinska reprezentantka, Kaja Dolenc, ki bo zaigrala v paru s Katarino Fabjan ter Klara Omovšek in Tjaša Žagar. Za prvi favoritinji turnirja sicer veljata Čehinji Anna Dostalova in Michaela Knoblochova.

 

Turnir se bo tako v soboto, kot v nedeljo začel ob 9. uri, finala bodo predvidoma na sporedu v nedeljo, ob 15. uri.


avtor: OZS
foto: OZS, Chaka2
 
 
POŠLJI NOVICO