Odbojkarska zveza Slovenije
Untitled Document

PRVA ZMAGA SLOVENK NA EVROPSKEM PRVENSTVU

 
13. 04. 2018

PRVA ZMAGA SLOVENK NA EVROPSKEM PRVENSTVU

Slovenska ženska kadetska reprezentanca je evropsko prvenstvo do 17 let v Bolgariji začela z zmago. Naša dekleta so bila s 3:1 uspešnejša (18 , 20, -22, 14) od vrstnic z Madžarske.

Evropsko prvenstvo do 17 let, Sofija, Bolgarija, skupina A, 1. tekma

Slovenija: Rituper 1, Špoljarič 12, Zdovc Sporer 1, Črnila 7, Goršek 8, Božič, Banko, Boisa, Kavčič 1, Lorber Fijok 12, Jerala 13, Žigon 8. 

Madžarska: Stollar 2, Manninger, Sziladi 6, Araczki 6, Vecsey 10, Kertesz, Bosko 2, Berko 2, Kiss 12, Tatar 5, Orosz 2, Szabo 4.

Selektor slovenske vrste Boris Klokočovnik je v prvem nizu na parket poslal prvo postavo v zasedbi Ana Žigon kot organizatorka igre, Lorena Fijok Lorber in Tinkara Kavčič na mestu sprejemalk, Vita Črnila in kapetanka Manja Jerala na mestu srednjih blokerk, Neli Goršek na mestu korektorice in Katja Banko na mestu proste igralke. Madžarke so tekmo začele z dobrimi začetnimi udarci in povedle s 3:0, pri rezultatu 6:3 v korist tekmic pa je namesto Tinkare Kavčič v igro vstopila Zala Špoljarič in z dobrimi začetnimi udarci našo ekipo pripeljala v vodstvo 7:6. Z enako razliko so Slovenke odšle na prvi tehnični odmor, nato pa razliko povečale na tri točke ter pri 12:9 madžarsko klop prisilile v pol minute odmora. Po treh zaporednih točkah nasprotnic je s prekinitvijo reagiral tudi naš selektor, njegove varovanke pa so strnile vrste in na drugi tehnični odmor odšle s tremi točkami prednosti. Na račun dobre igre v vseh elementih so naše odbojkarice prednost še povečale, do končnice niza pa je razlika le še naraščala. Pri vodstvu s 23:18 so Madžarke nanizale tri zaporedne točke, zato je Klokočovnik koristil še druge pol minute odmora. Predvsem na račun dobrih začetnih udarcev in napada so Slovenke dobile prvi niz z rezultatom 25:18.

Začetek drugega niza je pripadel našim dekletom, ki so povedle s 4:1, nato pa z napakami omogočile tekmicam, da so izid poravnale na 7:7 ter celo prešle v vodstvo z 8:7. Dobri začetni udarci Gorškove so naše spet popeljali v vodstvo z 11:8 in prisilili madžarskega stratega, da je vzel prve pol minute odmora. V nadaljevanju je naš selektor izvedel tudi dvojno menjavo in v igro poslal Žano Zdovc Sporer namesto Ane Žigon in Mašo Božič namesto Neli Goršek. Slovenke so ritem narekovale tudi do drugega tehničnega odmora (16:14), nato pa so se nasprotnice spet približale, zato je Klokočovnik v igro najprej vrnil Žigonovo in Gorškovo, nato pa pri vodstvu z 19:18, po dveh zaporednih točkah madžarske vrste, izkoristil še drugo prekinitev. Po njej so se naša dekleta zbrala, povečala prednost in drugi niz dobila z rezultatom 25:20. Zadnjo točko je prispevala Žigonova z varanjem.

Tretji niz so bolje začele Madžarke in predvsem na račun dobrih napadalnih udarcev povedle z rezultatom 4:0. Naš selektor je poizkusil s pol minute odmora, kar pa ni zmotilo nasprotnic, saj so tudi v nadaljevanju z odlično igro povečale prednost na 6:0. Do prvega tehničnega odmora je našim uspelo zbrati le tri točke. V nadaljevanju je priložnost namesto Lorberjeve dobila Kavčičeva, a tudi to ni ustavilo naleta odločnih Madžark. Pri rezultatu 14:8 je Klokočovnik še drugič prekinil igro, Žigonova pa je z dobrimi začetnimi udarci, preko katerih so se Slovenke približale na 12:15, v odmor prisilila tudi nasprotno klop. Do drugega tehničnega odmora so naše igralke skoraj že stopile razliko, na 17. točki so izenačile, po bloku Gorškove pa prvič povedle z 20:19. Slovenke so vodile še z 22:21, dobra napada nasprotnic, dober blok in napaka naših pri sprejemu pa so Madžarkam prinesli zmago s 25:22. Tretji niz je za Slovenke tako minil v znamenju lastnih napak in premalo odločnosti v napadih.

So pa naša dekleta že na začetku četrtega niza prevzela pobudo in si z veliko bolj odločno igro priigrala vodstvo s 6:2. V nadaljevanju Slovenke niso popuščale (8:3), nato pa so se jim Madžarke spet nevarno približale (9:6), reagiral je selektor Klokočovnik s prve pol minute odmora. Z dobrimi začetnimi udarci Špoljaričeve, dobrim blokom, ter odlično obrambo Bankove so naše prednost hitro povišale in ob drugem tehničnem odmoru vodile s 16:6. Tudi v nadaljevanju so uspele ohraniti veliko prednost in niz zaključile z rezultatom 25:14.

V naši vrsti se je s 13 točkami izkazala Jerala, po 12 sta jih dodali Špoljaričeva in Lorber Fijokova. Jutri se bodo Slovenke pomerile z izbrano vrsto Srbije, ki je morala na prvi tekmi priznati premoč Belorusiji. 

Manja Jerala, kapetanka reprezentance: "V prvem in drugem nizu smo igrale dobro in ves čas ohranjale zbranost, v tretjem nizu pa je ta, žal, padla. A pokazale smo borbenost in vztrajnost, želja po zmagi je bila velika in tako smo dobile četrti niz. Gremo naprej." 

FOTOGALERIJA